top of page

Ne t’en fais pas! Mens erger je niet!

Foto van schrijver: NienkeNienke

Als ik een potje ‘Mens erger je niet’ speel met mijn zoon, zie ik dat verliezen voor hem niet altijd makkelijk is. Hij doet er dan ook alles aan om dit te voorkomen door vals te spelen, de regels opeens te veranderen of door te zeggen dat ik het niet goed doe. Toen hij kleiner was liet ik hem vaak winnen; ik vond dat het goed was voor zijn zelfvertrouwen en zo hielden we het leuk en gezellig. Nu hij groter is, laat ik hem niet meer winnen. Zo leer ik hem dat ook verliezen bij het leven hoort. Met de consequentie dat de pionnen soms door de kamer vliegen, of er een flinke discussie ontstaat. Tja, het feit blijft…

‘Sometimes you win, sometimes you loose’

In elke situatie is iets te winnen en is er iets te verliezen. Soms is de winst zo groot dat het verlies nauwelijks wordt opgemerkt. En soms is het verlies zo groot dat de winst niet wordt gezien. Soms denken we te verliezen maar zien we later in dat we hebben gewonnen. En ook andersom kan het voorkomen dat de winst binnen handbereik is, maar je uiteindelijk toch verliest. De gekste dingen kunnen gebeuren; net zoals in het spel ‘Mens erger je niet’. Dit geldt ook in het ‘echte’ leven. In die zin kan je het leven zien als een spel.


Het is goed om eens te onderzoeken naar wat jij ziet als winnen en wat je ziet als verliezen in het leven. Richt je je op pleziertjes, op vluchtige momenten van genot? Op prestaties en trofeeën? Of is winnen dat je dankbaarheid kan voelen en vreugde voelt als je iemand helpt. Win je alleen of win je samen? Wat is verliezen? Als uit elk ‘verlies’ ook een ‘winst’ te behalen is, bestaat ‘verliezen’ dan wel? Het gaat niet om goed of fout, mooi of lelijk, groot of klein. Het gaat om zijn zoals je bent.

‘Sometimes you win, sometimes you learn’

Als ik het spel verlies van mijn zoon, baal ik misschien even voor mezelf, maar ik ben eigenlijk ook blij. Niet alleen omdat de pionnen dan niet door de ruimte vliegen, maar ook omdat ik blij ben voor hem. Ik voel ‘medevreugde’. In het Sanskriet is daar een mooi woord voor: Mudita. Mudita is het tegenovergestelde van ‘jaloers zijn’. We kunnen dus jaloers zijn op een ander omdat hij iets heeft wat jij niet hebt, we kunnen ook medevreugde voelen. In het spel kunnen we voor onszelf gaan en ons ergeren aan de tegenslagen, we kunnen ook voor de winst gaan en bij tegenslagen ons richten op medevreugde. In het ‘echte’ leven betekent het dat je je blik verruimt en dat je niet alleen gericht bent op jezelf en je eigen verliezen, maar ook oog hebt voor de ander en de winsten.


Het komt erop neer dat je niet altijd krijgt wat je wilt en dat ‘verliezen’ erbij hoort. Aan jou de keuze hoe je hiermee omgaat. Ga je vals spelen? Geef je de ander de schuld? Word je boos? Geef je je verlies toe? Zie je ook de winst? Kan je blij zijn voor een ander? Nu we toch het leven vergelijken met een spel, kan je er maar beter voor zorgen dat je er ook plezier aan beleeft; Ne t’en fais pas! Mens erger je niet! Zoals de Rolling Stones zingen:

Weekopdracht Richt je deze week op ‘medevreugde’. Zie waar de ander blij van wordt en kan jij deze blijheid ook voelen? Het kunnen de kleinste momentjes zijn waar je ziet dat iemand lacht en ogen beginnen te schitteren.


 
 
 

Комментарии


bottom of page