top of page
  • Foto van schrijverNienke

Ik ben gelukkig als...

Mogen al je dromen uitkomen, grote en kleine, de dromen die je deelt en die je alleen koestert, de dromen die ver weg lijken en ook de dromen die wat dichterbij zijn. Hoe ga jij vandaag bouwen aan jouw dromen? Mag je ook nu gelukkig zijn?


Ik zal eerlijk zijn. Ik heb weleens (en misschien wel heel vaak) gedacht ik dat ik niet gelukkig mocht zijn. Een alleenstaande moeder. Geen ‘volledig’ gezin, alleen moeder en zoon. Ik dacht dat ik pas gelukkig kon zijn als de prins op het witte paard voorbijkwam. Het voelde ook alsof ik, of alsof het, ‘mislukt’ was. Het beeld wat ik vroeger had was van een ‘volledig’ gezin. Een vader, moeder en kinderen. In mij was een diep verlangen om dit ‘geluk’ na te streven. Zijn met iemand die me kon ondersteunen in het moederschap, waarmee ik lief en leed deelde en die de winters minder koud en alleen maakte. Het verlangen was sterk, er ontbrak iets en ik wilde het opvullen. Dan was ik gelukkig.


Als ik geen leuke baan heb, denk ik dat ik moet veranderen van werk om gelukkig te zijn. Als ik geen goede woning heb, denk ik dat ik moet verhuizen om gelukkig te zijn. Onderzoek dit fenomeen eens. Mijn gedachten zetten me vast om gelukkig te zijn, maar waarom zou ik niet NU gelukkig kunnen zijn? Ondanks dat ik misschien geen ‘volledig’ gezin heb? Ondanks alle gebreken en te midden van onstuimige tijden, liggen er elke dag genoeg cadeaus die wachten om opengemaakt te worden. Het enige wat je doet, wat je kan doen, is je hiervoor openstellen.


Tijd maken om je open te stellen voor alle ‘presents’ en je tegelijkertijd bewust zijn van al je verlangens, wensen en dromen. De zin ‘ik ben gelukkig als…’ verandert in stilte en verandert simpelweg in ‘ik ben gelukkig.’ Wat ik ook heb meegemaakt, wat er ook voor me op mijn pad ligt, nu ben ik gelukkig. Misschien helpt het om jezelf toestemming te geven: ‘Ik mag gelukkig zijn’. Als ik deze zin blijf herhalen, maakt mijn hart een sprongetje, ik voel kriebels in mijn buik en een last valt van mijn schouders. Ik laat het beeld van ‘geluk’, mijn gedachten hierover, los. Het beeld van ‘geluk’ is soms zo, vaak onbewust, vastgeroest dat het ons belemmert om gewoon gelukkig te zijn.


Ik zet alle deuren even open en ik laat nieuwe, frisse lucht binnen. Een mens kan gelukkig zijn zonder partner, een mens kan gelukkig zijn in een klushuis, een mens kan gelukkig zijn tijdens het werk en niet alleen als de deadline is gehaald… Een mens kan NU gelukkig zijn, wat voor ‘chaos’ er ook is. De chaos hoort bij het leven, het zou zonde zijn als we pas geluk kunnen ervaren als de chaos er even niet is. Mogen al je dromen uitkomen in de chaos van het leven. Gelukkig nieuw jaar!


Oefening

Wanneer denk jij dat je echt gelukkig bent? Schrijf dit eens op:

Ik ben gelukkig als…

Laat de pen de vrije loop. Het voelt goed om op te schrijven wat je allemaal wilt! Schrijf alles op, inclusief jouw grootse verlangens en wensen. Dan verscheur je het papier. Ga rustig zitten en voel de adem. Herhaal de zin nog een keer in jezelf: Ik ben gelukkig als… Sluit af met een glimlach.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page