top of page
  • Foto van schrijverNienke

Je kan niet alles

Bijgewerkt op: 7 jan. 2023

Het leven inspireert. Mensen inspireren, de natuur, alles wat beweegt, de stilte en de oneindige ruimte. In alles wat je waarneemt en meemaakt, zit een les. Het zijn kleine inzichten of grote ontdekkingen. De les kan een herhaling zijn, een reminder, een opfrisser; een bijscholing. De les kan ook nieuw zijn; eye openers. Het leert je nieuwe perspectieven en ideeën kennen. Of de les een open deur is of een eye opener, de lessen kunnen jou weer inspireren. De inspiratie heb je nodig om jouw pad te volgen. We weten wat er achter ons ligt, de toekomst ontplooit zich vanzelf. Van tijd tot tijd checken we in, in dit moment, om te voelen of dit pad nog de juiste is.

Inspiratie kan je helpen voelen. Het leven kan verwarrend zijn. Gevoelens, gedachten, emoties; alles kan van tijd tot tijd alle kanten op springen, rennen en hollen. Je weet niet altijd wat de ‘juiste’ weg is. Als je weer inspiratie voelt, als je voelt dat je in beweging wordt gezet, stapjes vooruit zet, is dat iets waar je op kan varen. Net zoals een windsurfer die een zeil nodig heeft om vooruit te komen.

Inspiratie kan een houvast zijn. Zoals de surfer zijn/haar zeil vasthoudt. Als het hard gaat waaien, brengt het je in beweging. Religie, het geloof, spirituele ideeën, filosofieën; het kan allemaal inspireren en houvast bieden. De surfer is degene die hier grip op heeft, de surfer bepaalt, schat in en is alert dat hij/zij de goede kant op gaat. Je laten inspireren is belangrijk, maar jij bent degene die inschat, bepaalt en de verantwoordelijkheid hebt dat je overeind blijft staan, niet door de lucht vliegt of te ver de zee op dwaalt.


Soms is er even geen inspiratie. Omstandigheden lenen zich niet altijd om te surfen.

‘Windstil is niet veel als je surfen wil’ Uit het liedje surfen van Typhoon

Je kan niet alles. Je kan niet blijven surfen en 100% alles geven. Ook al zou je dat wel willen. Soms moet je ook ‘nee’ zeggen. Soms ga je surfen en zit je er niet lekker in of lukt het niet goed. Soms is het je dag niet of werkt je lijf niet mee. Het leven omvat al deze momenten. Momenten van extase, van puur geluk, genot en inspiratie. Momenten van tegenslag, zware gevoelens en pijn. Momenten van verveling, saaiheid en niets in het bijzonder.


Midden in al deze momenten kan je eens stil staan. Stil zijn in het lawaai. Kijk en luister alleen maar. Adem, rustig in en uit. Omarm het leven zoals het is. Stel je eens voor dat je op de top van een berg zit. Achter je ligt de route die je hebt bewandeld. Voor je zie je het uitzicht. Alleen zijn op deze berg en toch onderdeel van dit alles. Van deze wonderbaarlijke bergen, de zon en de ruimte.

Je kan niet alles. Soms maak je fouten, stel je mensen teleur of kom je tekort. We doen soms de mensen die het dichtst bij ons staan pijn en zij doen ons pijn. We worden teleurgesteld en wij stellen teleur. Mens-zijn omvat dit alles. Doe je best, maar wees ook mild, zacht en lief voor jezelf. Je kan leren van je fouten. Waardeer wat goed gaat en onderzoek nieuwsgierig (niet vanuit een oordeel) naar wat beter kan. Iets leren gaat met vallen en opstaan. Net zoals je leert om te surfen. In september 2018 schreef ik mijn eerste blog: ‘Je kan de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen.’


Om te surfen op de golven van het leven, is moed voor nodig. Je kan niet alles en niet alles gaat zoals je wilt. Hoe ouder ik word, hoe meer ik mij besef hoeveel moedige mensen hier rondlopen op deze prachtige wereld. Hoewel er ook mensen rondlopen die ‘laf’ zijn en de wereld ook donkere kanten belichaamt, blijft het leven een wonder. Het is aan ons om in alles het wonder op te zoeken, ons te laten fascineren en inspireren. In plaats van het wonder de rug toe te keren en wantrouwen, angst en boosheid de baas te laten spelen. Leef het leven, ontdek, laat je verrassen en glimlach.

'We are not going to change the whole world, but we can change ourselves and feel free as birds. We can be serene even in the midst of calamities and, by our serenity, make others more tranquil. Serenity is contagious. If we smile at someone, he or she will smile back. And a smile costs nothing. We should plague everyone with joy. If we are to die in a minute, why not die happily, laughing?'Swami Satchidananda
Lach om de absurditeit van vooroordelen en haat zodat je eerlijk en met inlevingsvermogen met anderen kan communiceren. ‘Het helpt enorm als we leren onszelf minder serieus te nemen.’ (Desmond Tutu) Uit het boek ‘Vreugde’ Dalai Lama en Desmond Tutu.

Levensopdracht Smile


Nummer 100 In de numerologie betekent het cijfer 1 een nieuw begin en het cijfer 0 oneindigheid. 100; je kan altijd opnieuw beginnen. Zoals ik in mij blog schrijf ‘Goed begin’ op 12 februari 2019. Vanaf dat moment ben ik steeds vaker een blog gaan schrijven. In 2020, het bijzondere ‘corona-jaar’, schreef ik bijna elke week een blog. Door leuke reacties van een vaste leesclub, ben ik ermee doorgegaan. Vandaag schrijf ik nummer 100 en voorlopig de laatste wekelijkse blog. Het is een mooi moment om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is. Van afsluiten naar inluiden (blog op 28 dec 2019).


Alle 100 blogs zijn gebundeld in het boek 'Present' wat je bij mij kan bestellen. De blog die het meest gelezen werd is ‘Nankurunaisa’. Dit is een prachtig woord om deze blog mee af te sluiten:

Nankurunaisa; hoe slecht je dag ook is, vergeet niet te lachen. De zon geeft je een lach, geef jezelf ook een lach.

Nienke

253 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Wat schrijf je toch heerlijk en inspirerend nienke! Liefs, Marlissa

Like
bottom of page