top of page
  • Foto van schrijverNienke

Wat staat er vandaag op het menu?

Stille strandtenten, gesloten restaurants en lege terrassen. Voor twee en een halve maand was alles gesloten en vanaf deze maand mag de horeca weer open. Als je naar een restaurant gaat, maak je gebruik van een menukaart en je kiest het gerecht uit waar jij het meest zin in hebt. Er zijn allerlei keuzes die je kan maken; gezond, ongezond of van allebei een beetje. Vis, vegetarisch of vlees. Je kan ervoor kiezen om iets nieuws te proeven of je houdt het gewoon bij een vertrouwd gerecht waarvan je weet dat het lekker is.

Op een menukaart staat een heel scala aan opties waaruit je kan kiezen. Het is duidelijk, overzichtelijk en je weet wat de opties zijn. In het dagelijks leven hebben we misschien niet zo’n duidelijke menukaart maar gedurende een dag zijn er volop keuzemogelijkheden. Als we voor onszelf een menukaart maken, kunnen er opties opstaan over hoe we de dag starten. Bijvoorbeeld op de kaart staat bij ‘start van de dag’ de optie ‘start met een positieve gedachte’ of ‘start met een negatieve gedachte’. Wat zou je kiezen? Of op de kaart staat ‘houding van vandaag ten opzichte van mezelf’ en je kan kiezen tussen ‘superkritisch en negatief’ of ‘eerlijk en positief.’ Waarvoor kies jij dan? Hoe wil je de dag afsluiten? Kies je voor een laatste positieve gedachte of een negatieve gedachte?

Als ik deze opties opschrijf in mijn menukaart en ik ga kiezen, kies ik voor de positieve opties. Toch betrap ik mezelf erop dat ik soms wel negatief denk over mezelf of de dag start met een negatieve gedachte. Veel gaat zo automatisch, dat je niet eens beseft dat je een keuze hebt. Het zou dus mooi zijn, als je voor jezelf regelmatig een moment neemt om de ‘dagelijkse menukaart’ even open te slaan. Net zoals wanneer je in een restaurant zit, neem je even de tijd om alle opties te bekijken om vervolgens een keuze te maken. Dit hoeven maar korte momenten te zijn. Even de menukaart bekijken kan tijdens een korte wandeling naar de keuken om een kop thee te pakken of wanneer je aan het wachten bent in de rij van de supermarkt. Je checkt dan als het ware of je nog wel het juiste gerecht voor je neus hebt.


Het besef dat je in je eigen gedrag en houding een keuze hebt, betekent dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Als je in een restaurant kiest voor aardappelen, maar je wilt rijst, kan je een ander niet kwalijk nemen dat er een aantal minuten later aardappelen voor je neus staan. Je kiest dus zelf uit de opties die er zijn; neem je vandaag een vriendelijke houding aan? Of kies je ervoor om vijandig te zijn? 'Attitude is a little thing that makes a big difference.' (Winston Churchill) Sluit je straks het weekend af met een positieve gedachte of kies je voor een negatieve gedachte? Elke dag ben je weer nieuwsgierig: ‘Wat staat er vandaag op het menu?’

Weekopdracht Maak je eigen menukaart. Je kan deze altijd aanvullen, uitbreiden of aanpassen. Vergeet de menukaart dan ook niet regelmatig even te bekijken om na te gaan of je wel het juiste gerecht aan het eten bent. Gebruik het ook eens in gesprek met de ander; wat staat er bij jou op het menu vandaag?
69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page