top of page
  • Foto van schrijverNienke

Vrijheid is...

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf lange jaren van oorlog. We vieren de vrijheid; een leven zonder soldaten op de straten, zonder oorlog en niet die constant heersende angst. De meesten onder ons hebben de oorlog niet meegemaakt, we kennen de verhalen van onze opa’s en oma’s, uit geschiedenisboeken en vele films. Hoe afschuwelijk moet het zijn geweest om in deze onderdrukking te leven. We vieren op 5 mei dat we hiervan bevrijd zijn; onze meningen mogen delen, mogen geloven wat we willen geloven en ons vrij kunnen bewegen op de straten. I’ll tell you what freedom is to me. No. Fear. Nina Simone

Wat is vrijheid nog meer? Waar denk jij aan als ik het woord ‘vrijheid’ noem? We hebben er allerlei associaties bij. ‘Doen wat je wilt en niet wat moet, surfen, de zee, vakantie’. Als ik over het strand loop, de wind door mijn haren voel, de ruimte om me heen zie, de zoute zee ruik en het zand onder mijn voeten voel, voel ik me vrij. Als ik kinderen zie rennen, lachen en plezier maken; onbevangen en puur, zie ik vrijheid.

Ik voel me vrij als ik me losmaak van gedachten over ‘moeten’. Zoals vanochtend toen ik de afwas deed. Ik moest het van mezelf doen en ik had er geen zin in. Toen ik me dat besefte, lachte ik hierom. Ik deed een muziekje aan, voelde het fijne, zachte, warme water en ik kon genieten van de keuken die weer opgeruimd was. De afwas moeten doen, voelt alsof het niet mijn vrije wil is en dat is onprettig. Gewoon de afwas doen, erbij blijven en plezierig maken voelt helemaal niet onprettig.

Vrijheid is dichtbij jezelf zijn, doen wat goed – en dus liefdevol - is. Vrijheid is kiezen welke kleur je geeft aan de dag. Het geeft je de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een invulling aan jouw leven te geven; vrijheid biedt de mogelijkheid om te leven in plaats van te overleven. De vrijheid om zelf invulling aan het leven te geven, kan ook beangstigend zijn. Als we helemaal geen kaders en grenzen hebben en ons niet verbonden voelen met de mensen om ons heen, kunnen we ons eenzaam en leeg voelen. Op dit moment vallen bepaalde kaders voor ons weg. Voor sommigen zal dit een gevoel van vrijheid geven omdat er voor hen veel minder moet. Voor anderen zal het juist onrust en angsten aanwakkeren omdat er leegte ontstaat. De verbondenheid met elkaar voelen, in contact blijven met elkaar en naar elkaar omkijken zijn juist nu belangrijk. ‘It is during times like this that we must focus on what unites us as members of one human family.’ Geschreven door de Dalai Lama op 1 mei 2020.

Vrijheid is... Leven zonder soldaten Een wereld zonder oorlog Overwinning

Een dag zonder angst Vrijheid is... Vakantie De zee Doen wat je wil Een dag zonder moeten Vrijheid is... Surfen Zingen Dansen Een dag lachen zonder erover na te denken Vrijheid is... Onafhankelijkheid Blijheid

Vrede met wat is

Een dag in het NU leven


Weekopdracht Wat betekent vrijheid voor jou? Wanneer voel je je vrij? Wanneer juist niet? Hoe verandert het gevoel van vrijheid als je het ‘moeten’ weglaat? Luister eens het nummer ‘Freedom’ van Pharrell Williams en zing ‘Freedom’ mee.


Met dank aan de mensen en kinderen die met mij hebben gedeeld wat ‘vrijheid’ voor hen betekent. Op de foto: mijn buurjongens Julius en Yari en mijn zoon Doeke, bedankt!


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page