top of page
  • Foto van schrijverNienke

Vol verwachting klopt ons hart...

In maart stond opeens alles even stil. Net zoals je leven even stil kan staan als er iets heftigs gebeurt, als we worden geconfronteerd met ziekte, pijn of de dood. Even waren we in shock, vrij plotseling veranderden onze levens en moesten we hierin een nieuwe weg zien te vinden. Langzaam pasten we ons aan, aan ‘het nieuwe normaal’, maar het eind leek nog niet in zicht. Dit eind lijkt meer in zicht te komen nu de vaccinaties in aankomst zijn. Voorzichtig durven mensen weer te hopen dat het virus langzaam verdwijnt. Mensen hopen dat binnenkort de strenge maatregelen niet meer nodig zijn, we ons weer vrij kunnen bewegen en elkaar op kunnen zoeken. Vol verwachting klopt ons hart… Zit jij in de zomer op een terras en praat je met vrienden over de corona crisis als verleden tijd?

Een beetje hoop en uitzicht hebben we nodig. We kunnen onszelf makkelijk laten overspoelen door onzekerheid en angsten, als een rivier die uit zijn bedding treedt. Zorgen zijn er ook. Niet alleen corona brengt zorgen met zich mee, maar ook dat het klimaat verandert, de oorlogen en de haat die er heersen; er is genoeg om ons druk over te maken. Dat is ook vaak wat we zien in het nieuws. We zien zoveel narigheid wat ons geen positieve energie geeft. De positieve energie die we nodig hebben, krijg je door aandacht te geven, door te luisteren naar jezelf en anderen. Zien dat er mooie initiatieven zijn, natuur die zich herstelt en mensen die elkaar helpen. Aandacht richten op en in je hart. Soms verliezen we het contact met ons hart omdat we al die nare beelden zien, geen vrolijke berichten krijgen en we veel in ons hoofd leven.


Een simpele manier om je hart te voelen en terug te keren in je hart, is dankbaarheid voelen. Als je ergens heel erg dankbaar voor bent, kan je dat voelen in je hart. Als je erbij stil staat is er veel om dankbaar voor te zijn. Vaak zijn we dingen vanzelfsprekend gaan vinden, maar is het zo vanzelfsprekend? De warme deken die je warm houdt in de koude nacht, de lichtjes die het gezellig maken in huis, de fiets die je ergens naar toe brengt. Iemand die je een les heeft geleerd, mensen die goed voor je zijn. Mensen die je een spiegel voorhouden of voor wie jij kan zorgen. Hiervoor kan je allemaal dankbaar zijn. Als je dankbaarheid voelt, geef je aandacht aan je hart.

Put your heart, mind, and soul into even your smallest acts. This is the secret of success. Swami Sivavanda

Als je de tijd neemt om je hart te voelen, voel je ook waar het sneller van gaat kloppen. Wat je belangrijk vindt. Leven met je hart is hier dichtbij zijn. Soms gebeurt er zoveel dat er een rem op wordt gezet en gaat het toch allemaal anders dan je had gedacht. Juist dan is het belangrijk om dicht bij je hart te zijn als bescherming om de rivier niet te laten overspoelen. Je kan altijd met je aandacht naar het gevoel van dankbaarheid in je hart. Hoeveel ellende er ook is, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. In tijden van oorlog is er nog steeds een mooie zonsondergang. Het geeft niet dat je het soms even niet voelt, met een beetje aandacht en tijd voor jezelf kan je het weer aanwakkeren. Het geeft ons hoop en houvast in warrige tijden. Hoe het allemaal gaat lopen de komende tijd, weten we niet. Vol verwachting klopt ons hart.

Your heart is the size of an ocean. Go find yourself in its hidden depths. Rumi

Weekopdracht Maak deze week tijd om stil te staan en dankbaarheid te voelen. Voel je hart en voel waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page