top of page
  • Foto van schrijverNienke

This too shall pass

We zijn in de ban van een virus, genaamd Corona. Het virus breidt zich uit over de wereld en ook over Nederland, het komt steeds dichterbij. Onwerkelijke scenario’s spelen zich af. Mensen gaan hamsteren, het aantal patiënten in ziekenhuizen is ‘ontploft’, terwijl grote evenementen zijn afgelast en lege ruimtes achterlaat. Velen hebben hieronder te lijden, de zieken en hun families, de hulpverleners, schoonmakers, ondernemers, artiesten en ga zo maar door… Het heeft invloed op jou, op mij, op ons allemaal. Het heeft invloed op ons dagelijkse leven en de gevolgen hiervan zijn niet goed te overzien. Een crisis.

‘When written in Chinese, the word 'crisis' is composed of two characters. One represents danger and the other represents opportunity.’ John F. Kennedy


Persoonlijk vind ik het ontroerend om te zien hoe mensen elkaar helpen, beschermen en ondersteunen; we staan hierin samen. Hulpverleners die zich in de rondte werken, buurtbewoners die zich inzetten voor de ouderen in de wijk en nog veel meer mensen die zich inzetten om verspreiding te voorkomen en elkaar te helpen. Behalve dat er veel zorgen zijn, verdriet en verlies is, zijn er ook kansen en zie ik veel inspirerende initiatieven, lessen en inzichten. Als ik nu tien woorden zou uitkiezen die hierbij passen, zouden deze het zijn:

Saamhorigheid. Het betekent dat we elkaar helpen, elkaar beschermen en ondersteunen. Een crisis verhoogt het gevoel van solidariteit en saamhorigheid. Samen zijn we sterk.

Mededogen. Je leeft niet alleen voor jezelf. Het besef dat het leven kwetsbaar is en niet alles te controleren is, levert ook een kracht op: ik leef nu en ik wil iets voor de ander betekenen. We voelen mee met het lijden van de ander.

Waardering. We worden ons bewust van hoe goed we het eigenlijk hebben. Waardering is het goede in het leven zien.

Verbondenheid. We kunnen nu niet negeren dat we allemaal met elkaar in verbinding staan.

Elkaar ontmoeten. We begroeten elkaar bewust, we schudden geen handen maar samen spreken we een andere manier van begroeten af, waardoor we elkaar ook echt ontmoeten. Namaste.

Vertragen en verstillen. We stappen uit de automatische tijdsstromen en stilte ontstaat in anders rumoerige gebieden. ‘They say that in Wuhan after so many years of noise you can HEAR the birds again.’

Natuur. Minder verkeer betekent minder belasting voor het milieu. In plaats van in de auto te stappen, stap de natuur in. Het is tevens bewezen dat wandelen in het bos goed is voor je immuunsysteem.

Aandacht. Eén van de maatregelen die we zelf kunnen nemen is vaker je handen wassen. Dit zijn kansen om dit met volle aandacht te doen. Omdat we alert zijn op hoe we ons nu voelen, hebben we aandacht voor ons lichaam.

Flexibiliteit. Veranderingen horen bij het leven. Hiermee worden we op dit moment extra geconfronteerd. Het vraagt ons om wijs met deze veranderingen om te gaan. Dat is flexibel zijn, stap voor stap leven en alert blijven.

Dankbaarheid. Onze dank gaat uit naar alle helpende mensen, zoals de hulpverleners. Een kippenvel moment van de week vond ik wel het ‘massaal applaus voor de hulpverleners in Italië’.


Bizarre en onwerkelijke tijden. Hoe het zal verlopen weten we niet. Laten we ons zoveel als mogelijk richten op de kansen die deze crisis brengt en zoals Amit Ray zegt, neem het hogere pad, het pad van compassie.

‘In every crisis, doubt or confusion, take the higher path - the path of compassion, courage, understanding and love.’ Amit Ray


Net zoals de stormen in ons leven, we weten dat dit ook weer voorbij gaat. Na een storm zal de lucht weer helder en blauw worden. Deze crisis, this too shall pass.


Weekopdracht Zorg dat je gezond blijft en bescherm elkaar!

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page