top of page
  • Foto van schrijverNienke

Streep eronder

Bijgewerkt op: 1 nov. 2020

Teleurstellingen horen bij het leven. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Soms wil je iets zo graag, maar krijg je het niet. Je kan ook teleurgesteld zijn over iets wat je wel hebt maar waar je niet blij mee bent. We komen dit allemaal tegen. Als je nu reflecteert op jouw leven; wat wil je graag, maar heb je nog niet? Wat heb je, maar wil je niet? Neem nu een kort moment voor jezelf. Sluit je ogen en beantwoordt deze vragen.


Hetgeen waar je naar verlangt of waar je vanaf wilt kunnen materiele zaken zijn. Bijvoorbeeld, ik wil een nieuwe computer. Het kunnen ook persoonlijke verlangens zijn: ik wil een leuke relatie, een nieuw huis of een andere baan. Misschien wil je af van iets in je lichaam wat niet goed functioneert of wat je niet mooi vindt. Al deze voorbeelden geven een gevoel van onvrede. Te veel in deze onvrede verblijven en deze onvrede voeden maakt ons niet blij. We kunnen namelijk met onze gedachten de onvrede erger maken. Stel je voor dat je zo graag een nieuwe computer wilt maar je kan het momenteel niet betalen. Dat is een feit, dat is zoals het is. Met mijn gedachten kan ik de situatie nog moeilijker maken door te denken: ‘als ik een nieuwe computer had, was mijn leven een stuk makkelijker’, ‘waarom heb ik geen nieuwe computer terwijl iedereen om me heen een veel mooiere computer heeft?’, ‘in wat voor een maatschappij leven we dat alles zoveel geld kost?’ of ‘pas als ik een nieuwe computer heb, ben ik blij.’


Mijn vader zei altijd: ‘streep eronder’, als ik ergens te lang in bleef hangen. Een streep eronder en doorgaan. Het is zoals het is. Sluit dit hoofdstuk af en begin opnieuw. Laat de gedachten niet toe die het nog erger maken dan het is. Ik stop de innerlijke strijd door te accepteren wat er is. Ik zet een streep onder het oude hoofdstuk waar angst en doemscenario’s centraal stonden. In het nieuwe hoofdstuk staat vertrouwen centraal.


“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen; geef me de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.” Franciscus van Assisi

Deze quote is een belangrijke reminder voor iedereen. Vergeet niet om goed te kijken naar hoe de situatie (feitelijk) is en wat je gedachten er allemaal van vinden. Dit doe je keer op keer. Laat je niet leiden door de angsten die de onvrede vergroten. Zet daar een streep onder en kies in het nieuwe hoofdstuk voor vertrouwen.

“What would it be like if I could accept life--accept this moment--exactly as it is?” Tara Brach

Weekopdracht Waar zet jij een streep onder? Welke situatie en gedachten wil je achter je laten. Wat neem je mee in je nieuwe hoofdstuk? Hoe wil je beginnen?


Op de agenda! November challenge: de 5 minuten meditatie per dag challenge Doe je mee? Dagelijks deel ik opdracht van 5 minuten via whatsapp (je blijft anoniem).

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page