top of page
  • Foto van schrijverNienke

Spielerei

8 maart, vandaag is het vrouwendag. Om mij heen zie ik veel inspirerende vrouwen, ze zijn laten ons zien hoe sterk een vrouw, een mens, kan zijn. Dat vind ik mooi om te zien. Voor mij persoonlijk is er speciaal één vrouw die veel betekent voor mij, mij inspireert en waar ik heel trots op ben. Dat is mijn moeder. Ze houdt me een spiegel voor en herinnert me vaak aan belangrijke lessen. Een belangrijke les is: denk aan spielerei.

Denk aan spielerei waarmee ze bedoelt: ‘maak het leven licht, dans en speel!’ Vergeet niet te springen, te huppelen en te genieten. Het leven kan soms zwaar zijn, lichte momenten zijn daarom heel erg belangrijk. Maar ook, we kunnen zelf het leven heel zwaar maken door in je hoofd te leven, te piekeren en zwaar te denken. Stap uit je hoofd, uit het denken, lach en maak het om je heen een beetje lichter. Ga lekker naar buiten, doe eens gek, maak een grap. Wees eens de clown in plaats van altijd de controleur te zijn. Maak het leven licht.


'Als je alle regels volgt, mis je alle lol' Katharine Hepburn – actrice


Soms blijven we liever veilig binnen de kaders, maar zoals Katharine zegt, door af en toe buiten de lijntjes te kleuren, kunnen we ook een hoop lol beleven. Lol, vreugde en lichtheid hebben we ook nodig in ons leven om vanuit een ander perspectief naar dilemma’s, levensvraagstukken of blokkades te kijken. We hoeven het niet altijd vanuit de zware kant te bekijken, we kunnen er ook vanuit lichtheid of humor naar kijken. Een meditatie kan ons helpen om even uit die continue stroom van denken te stappen. Hierdoor wordt alles lichter en kan je zelfs lachen om jezelf. Ik heb weleens gehoord van een klooster in India waar de manier van leven is om overal om te lachen. Ongeacht of je het als leuk of niet leuk ervaart, je lacht erom. Of je het raar of niet vindt, het is in ieder geval bijzonder.

'Niets is raar, alleen maar bijzonder' Juf Ank, de Luizenmoeder

Vergeet het dus niet: spielerei. Vrouwen, mannen, kinderen, vergeet niet te spelen, lol te maken en af en toe een beetje gek te doen. Ontspan en maakt tijd voor lichtheid. Een mooi woord vind ik lighthearted. De definitie in het woordenboek is als volgt: free from care, anxiety, or seriousness en cheerfully optimistic and hopeful. Met deze mooie woorden sluit ik mijn blog af, met dank aan mijn moeder.

Weekopdracht Vergeet deze week niet om te spelen. Herhaal voor jezelf het woord ‘lighthearted’. Het kan je helpen om alles een beetje lichter te maken. Als je jezelf betrapt wanneer je diep in gedachten bent en zit te piekeren, lach er dan gewoon even om. Denk dan aan 'spielerei'.

Kom je ook? Wil je ervaren hoe het is om een aantal meditaties te doen in een groep? Ervaar dan ook dat het niet zwaar en serieus is, maar juist lichtheid kan geven. Geef je op voor de workshop op 20 maart.

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page