top of page
  • Foto van schrijverNienke

Slow down

Bijgewerkt op: 15 nov. 2020

Met de nieuwe maatregelen die afgelopen dinsdag zijn aangekondigd is er nog minder ‘te doen’. Geen etentjes, borreltjes in de kroeg of een avondje uit. Toen ik student was, waren de avondjes uit mijn hoogtepunten van de week. Als ik nu student zou zijn geweest, kan ik me voorstellen dat de maatregelen heel veel invloed hadden gehad op mijn leven. Het zou mijn leven een stuk saaier hebben gemaakt.

‘Durf je leven wat saaier te maken’, las ik een keer in een coachartikel (nov 2018, in het NRC). Ik vertaal het als ‘durf je leven wat simpeler te maken’. We leven in een wereld waar altijd wat te doen is. Naast de activiteiten in real life, is de digitale wereld altijd open en beschikbaar. Ook als we niet echt iets te doen hebben, kunnen we wel altijd wat doen en veel mensen hebben ook het gevoel dat ze ook daadwerkelijk iets moeten doen. Je leven simpeler maken betekent dat je ook ruimte maakt voor niets doen. Dat is geen verspilde tijd, het is heel belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Tijd waarin je alles even kan laten bezinken.

Nature does not hurry, yet everything is accomplished Lao Tzu

Momenten van ‘niets doen’ zijn we niet meer gewend en vaak bestempelen we het als vervelen. Verveling ontstaat alleen maar als je denkt dat je iets moet doen maar niets te doen hebt. We denken (bewust of onbewust) dat we een leegte op moeten vullen. We kunnen ook die ‘leegte’ onderdeel laten zijn van ons dagelijks leven. Ik wil iedereen uitnodigen om het experiment aan te gaan en de leegte gewoon eens te voelen. Ga zitten en zeg tegen jezelf: ‘ik mag nu even niets doen. Het is ok’. Ook al is het maar één minuut. In deze minuut ervaar je misschien al dat er niets ‘engs’ aan is om even niets te doen. De uitdaging is om dit af en toe te doen op een dag en hier een gewoonte van te maken. Net zoals de gewoonte die we onszelf hebben aangeleerd om regelmatig (of heel vaak) op onze telefoon te kijken.

Slowing down is sometimes the best way to speed up Mike Vance

Als ik ga hardlopen, hou ik dat geen uren vol. Toegegeven, ik ben ook geen echte fanatiekeling, maar ieder mens heeft af en toe een pauze nodig. In het dagelijkse leven zie ik ook veel mensen rennen. We rennen alle kanten op en soms rennen we onszelf compleet voorbij. Zonder momenten van niets doen, raken we uitgeput. Dit willen we allemaal voorkomen, je uitgeput voelen is verre weg van een prettig gevoel. Bij mij thuis hangt de tekst ‘slow down’. Het herinnert mij eraan dat ik niet hoef te rennen en dat niets doen er ook bij hoort. Of ik me nu verveel of overloop van taken, in beide gevallen helpt het me herinneren dat ik mezelf niets hoef op te leggen. Als ik het lees, vertraag ik even. We krijgen op dit moment allemaal een opdracht; je grenzen in de gaten houden en maak ‘niets doen’ tot een activiteit die erbij hoort; slow down.

In de grootste uitdaging ligt wellicht het grootste cadeau verborgen Byron Katie

Weekopdracht Bouw deze week regelmatig momomenten van niets doen in. Voordat je de telefoon pakt, adem dan bewust in en uit en vertraag even voordat je weer wat gaat doen.


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page