top of page
  • Foto van schrijverNienke

Relax! Ik hoef nu even nietsDe vakantieperiode is aangebroken. Afgelopen maanden zijn het gekke tijden geweest en hebben we tijd voor ontspanning verdiend. Tijd om te ontspannen, te relaxen en te genieten. Ontspannen is niet iets wat je jezelf zomaar kan opleggen; ik heb vakantie, dus nu ontspan ik. Helaas werkt het vaak niet zo en hebben we even tijd nodig om de overgang te maken. Je kan ook niet vanuit een sprint opeens stilstaan. Je vertraagt, loopt uit en dan kom je langzaam tot stilstand. Je hoeft dus niets te forceren. Geef jezelf tijd om rustig uit te lopen. Maak ontspannen, relaxen en genieten niet het doel van een vakantie (of een weekend of een vrije dag). Een passende mindset in de vakantie is dat je niets hoeft te bereiken. Iets waar we in het dagelijkse leven wel voortdurend mee bezig zijn. Hoe meer je deze mindset eigen maakt, hoe meer je ontspant. Je hoeft niets.

Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je bent - Chinees gezegde

We voelen vaak spanning als we onszelf iets opleggen, hoe meer we van onszelf moeten ontspannen, hoe moeilijker het is. Ontspannen is dus geen doel. Dus als je niet meteen geniet van je vakantie hoef je jezelf hierover niet schuldig te voelen, boos te zijn of te denken dat er iets mis met je is. We kunnen ontspanning niet forceren, we kunnen er wel ruimte aan geven door jezelf toestemming te geven om te ontspannen; het is vakantie, ik hoef nu even niets. Ik mag ontspannen. Net zoals je ’s avonds gaat slapen; dan geef je toestemming aan je ogen om te rusten; ze hoeven even geen beelden in zich op te nemen, je voeten hoeven je lijf niet te dragen, je handen hoeven niet te schrijven (typen), iets te pakken of iets voor jou te doen. Je brein hoeft even niet te analyseren, te denken of te plannen. Je geeft je lijf ruimte om te rusten.


Vijf minuutjes in de ‘vakantie mindset’ (Ik hoef even niets), kunnen we onszelf elke dag geven, of we nu wel of geen vakantie hebben. Elke dag kunnen we op een mini-vakantie gaan. Je zal merken dat je kan genieten van deze vakanties en soms kan je je ook gewoon even moe voelen of hoe je je dan ook voelt op dat moment. Tijdens de vakantie hoef je je niet anders voor te doen. Hoe vaker we dit doen, hoe meer we de 'vakantie mindset' eigen maken. Als we altijd maar aan het doorrennen en doorrennen zijn, zonder pauzes tussendoor, hebben we ook langer de tijd nodig om tot stilstand te komen en uit te rusten van al die (aan één stuk door) gelopen kilometers. Waarom zou je altijd maar doorrennen en jezelf geen pauze geven?


Voor velen van ons, is het heel vanzelfsprekend om altijd iets te doen te hebben. Als het geen werk is, dan hebben we onze handen vol aan ons gezin, het huishouden; de was, de vaat, de vuilnis loopt ook niet weg, vrienden, familie… en als we dan even een moment voor onszelf hebben, vullen we het op met social media. Er is altijd wat te doen. Het is ook prettig om dingen te doen; erop uit te gaan, mensen te ontmoeten, nieuwe dingen te ontdekken. Dus zo gek is het niet dat we veel doen. We willen onszelf blijven uitdagen, blijven leren en stappen zetten. De uitdaging is om soms te vertragen; niet alles te willen en pauzes in te lassen. Dat kan al door elke dag even op mini-vakantie te gaan (het hoeft maar vijf minuutjes) door te zitten, lopen, staan of liggen in de vakantie mindset ‘Relax! Ik hoef nu even niets’.

Niks moet, niksen mag

Weekopdracht Hoe ziet jouw ideale mini-vakantie eruit? Hoe kan jij elke dag voor jezelf tijd vrijmaken om even niets te doen? Niet alleen wij, als volwassenen, hebben hier behoefte aan. Ook van kinderen wordt veel verwacht en gevraagd. Hoe zou je je kind kunnen helpen om af en toe op mini-vakantie te gaan en te ontspannen? Organiseer deze week een mini-vakantie voor jezelf. Fijne vakantie allemaal!

Haal de moet eruit, hou de moed erin
68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page