top of page
  • Foto van schrijverNienke

Picture perfect

Ik heb er altijd van gedroomd om een eigen camperbusje te hebben. Het leek mij heerlijk om met je eigen huisje rond te reizen. Deze droom verdween niet, ondanks een aantal grote veranderingen in mijn leven; ik was bijvoorbeeld moeder geworden. Ik zag het nog steeds helemaal voor me. De zon schijnt, mijn zoontje en ik gaan toeren met onze bus en komen uit op de mooiste plekjes. We leren samen surfen, we kunnen gaan en staan waar we willen. Een gevoel van vrijheid en genieten van het buitenleven. Ik vroeg hem een aantal jaar geleden: ‘Lijkt je dat niet leuk?’ Hij haalde zijn schouders op: ‘Mwa.’


Picture Perfect, het perfecte plaatje. De perfecte vakantie, een perfecte dag, een perfect leven. We hebben allemaal wel een plaatje in ons hoofd over hoe dat eruit moet zien. Soms komt de werkelijkheid heel aardig in de buurt. Soms ook niet. We weten allemaal dat de werkelijkheid heel anders uit kan pakken dan we hadden voorgesteld en een andere wending aan kan nemen. Recent hebben we dit allemaal ervaren; wie had begin dit jaar bedacht dat wij enkele weken later in thuis quarantaine zouden zitten? Hoe je deze wending ook ervaart, onverwacht was het wel. De waarheid is, dat dingen gebeuren waarvan je had gedacht dat ze nooit zouden gebeuren, of waarvan je had verwacht dat het jou niet zou overkomen (leuk of niet leuk). Toch kan het allemaal, het leven leidt zijn/haar eigen weg. We moeten allemaal weleens afscheid nemen van een plaatje in ons hoofd; hoe we hadden gedacht dat het zou zijn. Zoals Nelly Furtado zingt in haar liedje ‘Try’: ‘As I say goodbye to the way of life. I thought I had designed for me.’


Hoewel dromen niet altijd uitkomen, en het soms moeilijk is om afscheid te nemen van dat plaatje in je hoofd, betekent niet dat je moet stoppen met dromen. Het is belangrijk om je hart open te blijven stellen en te blijven geloven in de mooie dingen van het leven. Dromen zetten je in beweging. Hoewel mijn zoontje niet erg enthousiast reageerde op mijn plan om voor een camperbusje te sparen, besloot ik om eerst in Spanje een camper te huren om het camperleven uit te proberen. Na een mooie vakantie bleef mijn droom bestaan: een eigen bus en na deze vakantie wilde mijn zoontje dat ook graag.


Wat is jouw droom? In het boek van Ben Tiggelaar ‘Dromen, Durven, Doen’ staat: ‘veel dingen die we in ons leven dagelijks doen, willen we eigenlijk niet. En veel dingen die we eigenlijk willen, doen we niet’. Sta hier eens bij stil. Waar hecht jij waarde aan? Doe jij de dingen die je belangrijk vindt in het leven? Zijn er ‘plaatjes’ waarvan het beter is om deze los te laten of aan te passen? Mijn droom van de camperbus heb ik uit laten komen; de droom om samen met mijn zoontje mooie momenten te maken. Ik schrijf deze blog buiten, voor onze groene bus, op de camping met allemaal musjes om me heen en tussen de witte campers en caravans, en zoals wij ze noemen: tussen de poep tenten (omdat het sanitair nog dicht is). In plaats van dat mensen lopen met roze toiletrollen over de camping, lopen ze nu met hun chemisch toilet. Misschien een beetje anders en minder avontuurlijk dan ik me had voorgesteld, maar voor nu genieten we en maken we mooie momenten. Ik weet niet of we over een jaar nog steeds camperen of dan weer andere dingen uit proberen. Ook al was het een droom, het is niet perfect. Het blijft het leven.

Het leven is balanceren tussen dromen en dromen loslaten. Blijf dromen, ze inspireren jou en je blijft contact houden met de dingen die je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Maar je hoeft je niet vast te houden aan toekomstdromen want het leven kan iets heel anders voor je in petto hebben. Dan is het de kunst om flexibel te zijn zodat je weer nieuwe plaatjes kan schieten. Misschien hoeven ze niet perfect te zijn. Hebben we niet allemaal wel iets om naar te verlangen? Picture perfect… bestaat dat eigenlijk wel echt? Een Japanse les ‘Wabi-Sabi’ zegt dat niets in het leven perfect is. Schoonheid zit in eenvoud en imperfectie. Het besef dat imperfectie bij het leven hoort en mooi kan zijn is geruststellend. Ik kijk naar mijn groene bus. Deze is zeker ook niet perfect, maar het is wel een mooi plaatje.


Live the moment. And dream.


Weekopdracht Zet eens op een rij wat jij belangrijk vindt in het leven. Schrijf het ergens op zodat je het regelmatig ziet en niet vergeet. Schrijf er meteen bij: Wabi-Sabi; niets in het leven is perfect.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page