top of page
  • Foto van schrijverNienke

Om blij van te worden

Ik heb de tijd. Een nieuwe dag is begonnen en ik neem een momentje voor mezelf om even niets te doen. Ik ga aan tafel zitten met een kopje koffie. Ik geniet van dit moment om even ‘in te tunen’. Hoeveel stapels werk er ook liggen, hoeveel dingen er nog zijn die ‘moeten’ of hoeveel mensen iets van mij vragen of van me verwachten. Nu even niet. Nu hoeft even niets. Ook al is het een kort moment, dit is een moment om blij van te worden.


Waar word jij blij van? Neem jij hier de tijd voor? Gun je het jezelf? Een wandeling door het bos, de ondergaande zon bekijken, het geluid van de golven horen, genieten van een glas wijn, iets maken, kletsen of samen iets leuks doen…? Het zijn activiteiten om blij van te worden.

Ik kan ook blij worden als ik denk aan alle lieve mensen om me heen, zoals mijn lieve zus op de foto. Ik word blij als ik waardeer wat ik heb; een dak boven mijn hoofd, eten & drinken, een baan. Als ik dankbaar ben voor alles wat ik heb, ben ik blij. Als ik denk aan wat me ontbreekt, word ik onrustig. Daarom kan ik me maar beter richten op wat ik wel heb en op gedachten om blij van te worden.


Soms word je blij van iets omdat je iets hebt volbracht. Van de activiteit zelf word je niet per se blij, maar wel als je iets hebt gedaan. Zoals mijn rondje hardlopen. Dat was van de week behoorlijk afzien. Het begon te regenen en door de wind voelde de druppels scherp aan op mijn gezicht. Ik maakte mijn rondje af en toen ik een warme douche nam, kon ik daar extra van genieten. Een douche om blij van te worden.


Anderen kunnen ons ook blij maken. We worden bijvoorbeeld blij als we anderen helpen, het 'goede' doen en ons steentje bijdragen. Ook al is het iets kleins, een gebaar of een glimlach wat we weggeven, we kunnen hier blij van worden. Lachen is aanstekelijk. Als ik naar mijn nichtje kijk en zie hoe ze vrolijk door het water heen rent, zo puur en oprecht, staat er automatisch een glimlach op mijn gezicht. Als je iemand ziet genieten waar je om geeft, geniet je zelf ook.


Waar je blij van wordt kan verschillen per situatie. Als je me nu een rozijntje geeft, zou ik hier niet echt blij van worden. Maar als ik een lange wandeltocht aan het maken ben en het rozijntje is het laatste eten wat ik bij me heb, zou ik er heel erg van genieten en blij van worden.


In deze wereld is er zoveel om niet blij van te worden. Tegelijkertijd is het belangrijk om je te beseffen dat er ook heel veel is om wel blij van te worden. Maak tijd voor leuke dingen. Wees dankbaar voor wat je hebt. Soms is een beetje afzien niet erg. Het geeft je de kans om dingen nog meer te waarderen. Na de regen kan je extra genieten van de zonnestralen. Om blij van te worden.


Weekopdracht Wat maakt jou blij? Hoe vaak doe je de dingen die je blij maken? Wat zou je vaker kunnen doen? Reflecteer elke avond op de dag: wat heeft je blij gemaakt vandaag?


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page