top of page
  • Foto van schrijverNienke

O, het is maar...

Een gedachte. We denken veel, we kunnen onszelf behoorlijk verliezen in gedachten en we hechten veel waarde aan onze gedachten. We denken dat de gedachten ‘de waarheid’ zijn. In mijn werk kom ik vaak mensen tegen die een behoorlijk vol hoofd hebben. Als ze gaan zitten om te mediteren worden ze zich bewust van dat volle hoofd. Metaforen werken wel eens om anders met de gedachten om te gaan. Zoals: zie de gedachten als wolken die komen en gaan. Sommige blijven wat langer hangen en anderen drijven snel voorbij. Of zie de gedachten als bootjes die voorbij varen. Een mooie metafoor vind ik ook de bioscoop. Ga in de zaal zitten en kijk naar de gedachten, in plaats zelf in de film te spelen. Is dit makkelijk? Zeker niet, althans voor de meesten van ons. Oefening baart kunst en begin klein om gewoon een paar minuten per dag in de bioscoopzaal te zitten.

De bovenstaande metaforen gebruik je om meer afstand te creëren tussen jou en de gedachten. Een gedachte kan je namelijk meenemen en invloed hebben op je stemming en je lijf. Bijvoorbeeld beginnen met de dag: ‘ik moet vandaag veel doen,’ kan meteen leiden tot een gespannen lijf en een stressgevoel wat meteen invloed heeft op alles. Dingen gehaast doen, met minder aandacht en snel. De afstand creëren helpt door ernaar te kijken, maar het niet te beleven. Je denkt dan: ‘vandaag heb ik aardig wat op mijn lijstje staan, ik doe wat ik kan.’ Qua beleving is dit heel anders.


Behalve afstand creëren, kan je ook minder lading geven aan gedachten. We kennen allemaal wel een voorbeeld van een situatie waarin je heel erg schrok van iets, bijvoorbeeld je hoort een gek geluid in huis. Een paar seconde later blijkt het maar de kat te zijn en haal je weer ontspannen adem. ‘O, het is maar een kat!’ Gelukkig. Hetzelfde kan je met gedachten doen. Zit je heel erg te piekeren, komen er steeds dezelfde gedachten langs waarin je vastgezogen zit? Zeg dan eens tegen jezelf (het liefst met een lach): ‘O, het is maar een gedachte!’ Laat spanningen los en haal opgelucht adem. Gedachten zijn geen waarheden.


Weekopdracht Welke metafoor is voor jou helpend om met gedachten om te gaan? Ga eens op zoek naar metaforen, overal om ons heen zijn genoeg voorbeelden die je kan gebruiken. Bedenk er een aantal en bespreek er eens eentje met een vriend of vriendin. Misschien heeft diegene ook nog wel een goede aanvulling. Hoe meer metaforen we om ons heen zien, hoe meer reminders we hebben die ons helpen herinneren: ‘O, het is maar een …’


(O, het is maar een pompoen)


35 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


hogervorstrianne
hogervorstrianne
2019年10月17日

Hé Nienke, ik heb je blog gevonden😉 Leuk! Ik ga je volgen. Deze opdracht neem ik mee in het kader van positieve gedachten over mijzelf😉

いいね!
bottom of page