top of page
  • Foto van schrijverNienke

Natuurlijk!Veel van wat ik schrijf zal je ergens wel bekend voorkomen. Misschien omdat je er zelf mee bezig bent of omdat je soortgelijks wel ergens anders hebt gehoord. Niets is echt nieuw. Diep van binnen weten we heel veel en beschikken we over veel rijke wijsheid. Om dit niet te vergeten hebben we voeding nodig, reminders om hiermee contact te (blijven) houden. Je kan het vergelijken met een grote, drukke stad waar je de wegwijzers nodig hebt om het centrum te vinden. Elke keer als je verdwaald bent, geven de wegwijzers aan waar je heen moet om het centrum te bereiken.

Deze week vertelde iemand tijdens een conferentie over de ‘blue zones’. Hier had ik al vaker over gehoord, maar het inspireerde mij opnieuw. De zogenaamde blue zones zijn gebieden waar mensen gelukkig oud worden. Verspreid over de wereld zijn er een aantal van deze gebieden. De mensen die hier wonen hebben een aantal gemene delers; de mensen hebben het gevoel dat ze nuttig zijn, ze hebben een doel, ze horen ergens bij, ze nemen tijd voor bezinning en ze bewegen regelmatig en eten vers (met name plantaardig). Natuurlijk! Dat zijn ook onze diepste wensen voor als we ouder worden maar ook nu; dat we nut hebben, fysiek fit zijn, ergens bij horen en meedoen.


Hoewel wij in een ander soort maatschappij leven dan de mensen die in de blue zones leven, kunnen we wel onze lessen hieruit trekken. Deze behoeften – fysiek fit zijn, ergens bij horen, betekenisvol leven - hebben wij ook van nature. Van tijd tot tijd verliezen we dit inzicht en krijgen we het gevoel dat we geleefd worden. We staan er niet bij stil of dit wel de juiste route is. We lopen maar door die grote stad, zonder ons af te vragen of we wel richting het centrum lopen. Het helpt om jezelf de vraag te stellen: wat is nou echt belangrijk in het leven? Wat is mijn diepste wens, verlangen of droom? Ik zie de blue zones als een wegwijzer die mij eraan helpt herinneren wanneer ik ben afgedwaald en vergeet wat ik werkelijk belangrijk vind. Alsof ik even word wakker geschud en denk: natuurlijk!


Van binnen weet je alles

Annet van Laar

Weekopdracht Wat is jouw wegwijzer? Teken een pijl en schrijf het op. Klein, groot, wat voor jou helpt. Maak het zichtbaar. Het kunnen er uiteraard meer zijn. Waar wijzen ze naar toe?

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page