top of page
  • Foto van schrijverNienke

Nankurunaisa

In een land hier ver vandaan, bijna aan de andere kant van de wereld, ligt het land wat ook wel bekend staat als het land van ‘the Rising Sun’. Ik ben er nooit geweest, maar ik ken de typische tekenfilms, sushi en origami. Japan, het land waar de zwarte kat juist geluk brengt, bestaat uit duizenden eilanden en kent vele populaire karaoke bars. Als ik aan Japan denk, denk ik ook aan Sumo worstelen, Japanse wijsheden en Geisha’s. Maar ook kent Japan een mooie taal en mijn oog viel op het woord ‘Nankurunaisa’.


Nan-kuru-naisa, het betekent ‘alles komt na verloop van tijd goed.’ We komen allemaal van tijd tot tijd voor uitdagingen te staan, we hebben allemaal wel eens een rot dag en we komen allemaal obstakels onderweg tegen. Eenzaamheid, scheidingen, werkstress, relatieproblemen, het gevoel hebben om zinloos te zijn/geen doel te hebben, ziekte of verlies; allemaal voorbeelden van obstakels die we tegen kunnen komen. Je hebt dan kracht en moed nodig om door te gaan. Het geloof en het vertrouwen dat uiteindelijk alles goed komt, helpt.

My father said Don't you worry, don't you worry child See heaven's got a plan for you

Uit het liedje van de Swedish House Mafia, ‘Don't You Worry Child’


Nankurunaisa; hoe slecht je dag ook is, vergeet niet te lachen. De zon geeft je een lach, geef jezelf ook een lach. Een slechte dag mag er zijn, net zoals goede dagen of ‘gewone’ dagen. Een mooie Chinese uitspraak zegt: ‘De mens beleeft niet duizend dagen ononderbroken goede tijden, zoals bloemen niet duizend dagen achter elkaar bloeien.’ Als je een slechte dag hebt, is ‘erop vertrouwen dat alles goed komt’ als een rots in de branding. Je kan je hieraan vasthouden als het even niet zo goed gaat, wetend dat er morgen weer een nieuwe dag begint ‘morgen wordt het toch weer licht’. De laatste zin van het liedje van de Dijk, deze laatste zin geeft hoop. Hoe erg en hoe lang het ook golft, hoe groot de schade ook is, hoe moeilijk het ook te geloven is, morgen wordt het toch weer licht.

Als het golft dan golft het goed niet te stuiten, niet te sturen duurt het dagen, duurt het uren als het golft dan golft het goed als de akkers overstromen en de gaten gaan niet dicht wil geen mens eraan geloven morgen wordt het toch weer licht

Uit het liedje van De Dijk, ‘als het golft’


Nankurunaisa, het woord geeft hoop en hoop doet leven. Al een aantal weken wordt van ons gevraagd thuis te blijven. Het is niet altijd makkelijk, we moeten het wel volhouden. Geduld, vertrouwen en volharding. ‘Keizoku wa chikara nari’, continuance is power. Alles komt na verloop van tijd goed.


Weekopdracht Herhaal het woord ‘Nankurunaisa’ en denk aan de betekenis. Denk eraan als je sushi eet, als je de golven ziet, in goede tijden, in slechte tijden. Wees je ervan bewust wat er met je gebeurt als je dit doet.
3.830 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page