top of page
  • Foto van schrijverNienke

Musica

Tijdens het schrijven van deze blog klinkt de muziek op de achtergrond en vertelt een verhaal. Niet alleen met woorden, maar ook met klanken en gevoel. Binnen een uur komen gevoelens van vreugde, verdriet en boosheid langs. Protest nummers, levensliederen of gewoon die eindeloze nummers over de liefde; over geheime en stille liefdes, gebroken harten, verliefdheid en houden van. Sommige nummers gaan geheel aan mij voorbij, terwijl andere nummers mijn aandacht trekken. Ik onderbreek het typen en ik luister even. De muziek brengt me op allerlei plekken. Mijn gedachten gaan naar herinneringen of toekomstbeelden met allerlei gevoelens hieraan gekoppeld. Het zorgt voor een glimlach, soms voor een traan.


Hoe je je ook voelt, er is altijd een nummer dat past bij dit gevoel. Muziek is daarom een belangrijke uitlaatklep voor veel mensen. Niet alleen omdat je door muziek dicht bij je gevoel kan blijven, muziek biedt ook troost. Als iemand een liedje heeft gemaakt over dit gevoel, betekent het dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Muziek laat je voelen en je kan zelf je gevoel kwijt in muziek.

Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse woord ‘mousikè’, wat ‘kunst van de Muzen’ betekent. ‘Muzen’ verwijst naar de godinnen van de kunst en wetenschap. De godinnen staan voor ‘inspiratie’. En zo is het: muziek inspireert. Muziek inspireert, relativeert en zegt je soms wat je nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld aan het piekeren? ‘In every life we have some trouble, but if you worry about it, you make it double. Don’t worry, be happy’ (Bobby McFerrin). Kan je iets maar moeilijk loslaten? ‘There will be an answer, let it be’ (The Beatles). Gaat iets niet zoals je wilt? ‘You can't always get what you want. But if you try sometimes, well, you might find. You get what you need’ (Rolling Stones). Kortom, een heel scala aan inspiratie in de muziekbibliotheek.


Soms is het ook heerlijk om keihard de muziek aan te zetten en je te vereenzelvigen met het gevoel in de muziek. Zomaar een greep uit de muziekbibliotheek: als je heel boos bent, zet dan eens ‘Weak’ op van Skunk Anansie of ‘Angry at the world’ van The Kyteman Orchestra. Een nummer waar ik heel vrolijk van word is ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ van de Beatles. Ken je ‘Freestyler’ van Bomfunk MC's (nog)? Die zet je op als je je heel cool wilt voelen. Voel je je heel zielig? Zet eens ‘Creep’ op van Radiohead. Eindig dan met het liedje van R.E.M. ‘Hold on, hold on. Everybody hurts. You are not alone’.


Muziek begoochelt soms het gemoed, En maakt, wat goed is slecht; wat slecht is, goed.


Muziek zet je in beweging. Je denken, je gevoelens en je lijf. Denk aan (of luister naar) de muziek uit de Latijns-Amerikaanse landen, de 'Latin'. Denk aan de Samba, de Salsa en de Tango. Ik beschik niet over die bewonderenswaardige dansmoves, maar het is wel moeilijk om stil te blijven zitten als er ritmische muziek opstaat.


Na een uur zet ik de muziek weer uit en is er stilte. Zonder stilte, is er geen muziek. Zonder stilte, zou er alleen maar geluid zijn. Hoe graag we ook praten, de stilte opvullen en naar muziek luisteren; tijd voor bezinning is ook nodig. De woorden tot je door laten dringen, voelen wat je voelt en luisteren naar de stilte. Hoe stiller ik ben, hoe beter ik kan luisteren. Luisteren naar mezelf, de mensen om me heen en naar de muziek die inspireert, troost en me in beweging zet. Musica.

Als zijn muziek uit is, is de stilte die volgt nog steeds Mozart.


Weekopdracht Maak voor jezelf een lijstje met nummers die je gevoel raken. Kies er vijf uit en luister deze één voor één af. Tussen de nummers door ben je één minuut stil. Probeer zo goed als je kunt te luisteren, zowel naar de muziek als naar de stilte.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page