top of page
  • Foto van schrijverNienke

Mijn complimenten...en ik overdrijf niet

Ik betrap mezelf er vaak op dat wanneer ik een compliment krijg, ik het niet echt laat binnen komen. Ik denk dan: ‘ah joh, het stelde niets voor, overdrijf niet zo’ of ‘hij/zij zegt dat vast omdat het sociaal gewenst is.’ Ik kets het compliment af omdat ik het goede resultaat niet zie als iets wat ik heb gedaan, maar iets buiten mezelf (bijvoorbeeld gewoon geluk). Als we namelijk iets goed kunnen, is dat voor onszelf heel erg vanzelfsprekend. Bovendien valt mij ook op dat er over het algemeen weinig complimenten worden gegeven. Het is niet vanzelfsprekend dat je complimenten krijgt of te horen krijgt dat je iets goed doet waardoor het ook onwennig voelt. Ik heb mezelf in ieder geval voorgenomen om eens wat vaker een compliment uit te delen. Gisteren zei ik tegen iemand: ‘je bent echt een topper,’ met de zin erachteraan: ‘ik overdrijf niet.’


Vaak zijn we gericht op presteren, wat moet er beter? Wat is er niet goed? De insteek kan ook anders zijn: Wat gaat er wel goed? En wat kan er beter? Als ik aan mensen vraag: wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je goed in? Wat is je talent? Dan vinden mensen dat soms best lastig. Of mensen weten dat niet goed van zichzelf of ze stellen zich zo bescheiden op dat ze het ‘gek’ vinden om hierover te praten. Terwijl, we weten allemaal dat we niet perfect zijn. Iedereen heeft zijn/haar eigen ‘zwaktes’ en net zo goed heeft iedereen zijn/haar sterktes.


Ik heb thuis een kaart hangen met de volgende tekst: ‘waardering is het goede in het leven zien en daar je dankbaarheid voor te tonen.’ Het goede in het leven zien, het goede in je werk zien, het goede in de ander zien en het goede in jezelf zien. Durf jezelf en de ander dus eens een compliment te geven.


Weekopdracht --> Deze week geef je jezelf elke dag een compliment. --> Deze week geef je expliciet aandacht aan het woord ‘dankjewel’. Als je iemand bedankt, doe je dat oprecht, vanuit je hart. --> Deze week geef je aan één iemand die je niet goed kent een compliment.

Lukt het jou om dit te doen? Mijn complimenten voor jou…en ik overdrijf niet.

Kom je 21 november naar de inspiratie-avond in Scheveningen? Geef je hier op.

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page