top of page
  • Foto van schrijverNienke

Madness

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021

Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat klopt. Vorige week was het echt winter weer; in skikleding stonden we op het ijs en glibberden we in de sneeuw. Een week later zie ik mensen in korte broeken, de ramen en deuren staan open, de cabrioletten zijn uit de schuren gehaald en toeven op de weg. ‘Idioot, it is madness’ zeg ik met mijn verstand. Van het ene uiterste in het andere terecht komen. Vorige week had ik niet verwacht dat ik een week later in plaats van de verwarming iets hoger te zetten, mijn buitendeur open zou zetten. Zo kan het gaan.

Met ons ‘gezonde’ verstand beoordelen we veel meer in het leven. Zoals de situatie waarin we zitten; iedereen vindt er wel wat van dat we op dit moment in een lock-down leven. Het ‘verstand’ ziet niet alleen de dingen zoals ze zijn maar ziet ook beren op de weg, droomt erop los of bedenkt allerlei theorieën/verklaringen om met de situatie om te gaan. Ik ben er een voorstander van om je gezonde verstand te gebruiken maar tegelijk is het ook goed om je te beseffen dat er veel dingen zijn waar je ‘met je verstand niet bij kan’. Er zijn dingen die we niet kunnen voorspellen, kunnen begrijpen en bevatten. Je had bijvoorbeeld een week geleden niet met je verstand kunnen bedenken dat je dit weekend zonder jas naar buiten zou gaan.


Als we een probleem hebben of we kampen met een dilemma, gaan we erover nadenken. We denken namelijk dat we eruit gaan komen met ons verstand. Maar als we steeds in cirkeltjes denken (we komen keer op keer weer dezelfde gedachten tegen) zijn we aan het piekeren. Voor de meeste mensen is ‘piekeren’ geen aangenaam gevoel. Van piekeren kan je soms gek worden, je blijft je zorgen maken om iets of iemand. Als je ooit gepiekerd hebt, weet je dat het helemaal niet helpend is en toch gaat het soms automatisch. Die eindeloze gedachtegang lijkt op hol geslagen en je hebt er helemaal geen grip op. Dan is het tijd om in te grijpen. Wat wij soms vergeten, is dat we behalve goede denkers zijn, ook een heel lijf hebben.


De manier om uit je gedachten te stappen is aandacht besteden aan je lijf. Aan hoe je gezicht voelt, hoe de aanraking voelt met de grond en hoe je ademt. Hoe vaak besteed je aandacht aan wat er in je lijf gebeurt. Aan al die organen die voor jou werken zo goed als ze kunnen; zoals je hart, de longen, je darmen. Hoe vaak sta je er eigenlijk bij stil hoe bijzonder dat is? Het klinkt misschien wat gek, maar klopt het dat we dat weleens vergeten? We gaan er vaak vanuit dat alles ‘gewoon’ werkt totdat we ziek worden of pijn ervaren.


Niet alles is te verklaren in het leven, alles verandert en op sommige dingen hebben we geen invloed. Soms gaan de dingen een beetje anders dan je had verwacht en label je de dingen die gebeuren als ‘gek’. Dat is het avontuur van het leven; we weten niet wat de dag van morgen brengt en het leven leidt haar eigen weg. Soms is het ‘gewoon’ zoals we hadden verwacht. Soms is het ‘madness’; alles behalve wat je had verwacht.

'Het leven is een mysterie. Leef het leven zonder het mysterie te willen begrijpen. ' Dr. Wayne Dyer

Weekopdracht Kijk eens terug op je leven en wees je bewust van die momenten waarvan je nooit had gedacht dat ze jou zouden overkomen. Het kan positief en negatief zijn. Wat zijn de lessen die je hebt geleerd?

Een vrije wil? Kies dan voor de aankomende twee weken alleen maar voor positieve gedachten.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page