top of page
  • Foto van schrijverNienke

Keep moving

We krijgen de opdracht om thuis te werken als het mogelijk is, drukte te vermijden en de horeca is al weken gesloten. Ik begeef me meer dan ooit thuis en met mij, vele anderen. Hoe je dit ervaart kan verschillen. Ik hoor mensen die hierin een stukje rust vinden omdat ze nu niet van alles moeten. Ook hoor ik mensen die gillend gek worden omdat ze de deur uit willen, de gezelligheid willen opzoeken en zich beperkt voelen. Soms mis ik de gezelligheid ook en soms vind ik de rust ook prettig. Het heeft duidelijk twee kanten. Na deze tijd zal onze opdracht zijn om hier een balans in te vinden. Enerzijds erop uitgaan en ook de rustmomenten pakken.


Minder beweegruimte betekent niet dat we moeten stoppen met bewegen. Bewegen is belangrijk om alles te laten stromen. Iedereen heeft fysieke beweging nodig, ook al zijn we nu meer thuis en ondernemen we minder activiteiten. Behalve fysieke beweging hebben we mentale beweging nodig. Het gevoel dat je leert, dat je ontwikkelt en vooruitgaat. Deze twee bewegingen, fysiek en mentaal, versterken en ondersteunen elkaar. Je fysiek fit voelen heeft een positieve invloed op hoe je je voelt en als je je psychisch goed voelt, luister je naar je lijf die verlangt naar beweging.

Mens sana in corpore sano "a healthy mind in a healthy body" Romeinse dichter Juvenalis

Bewegen is belangrijk. Tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend dat we voldoende fysiek bewegen. We moeten het organiseren, inplannen en eraan denken. Dat we mentaal onszelf moeten blijven uitdagen is ook niet altijd vanzelfsprekend. Ook onze mentale gezondheid heeft voeding nodig, heeft aandacht nodig. Net zoals een kaars kaarsvet nodig heeft om te blijven branden, hebben wij zingeving, voldoening en ontwikkeling nodig voor ons welbevinden.


The secret to living well and longer is: eat half, walk double, laugh triple and love without measure. Tibetan Proverb

Alles staat met elkaar in verbinding. Laat de kaars branden, voed je ‘mind en body’. Live the moment en kijk naar welke bewegingen wel mogelijk zijn en organiseer dit. Blijf niet hangen in pijn en frustratie maar beweeg naar mogelijkheden toe. Misschien denk je dat er deuren dicht zijn, maar openen deze toch. Je komt er alleen maar achter als je blijft bewegen. Keep moving.


Weekopdracht Vind jij dat je voldoende beweegt? Breng dit voor jezelf in kaart. Op een schaal van 1 t/m 10, hoe scoor je dan op fysiek bewegen? En hoe scoor je op mentaal bewegen? Is er iets wat je zou willen veranderen? Maar hier voor deze week een plan voor en doe het dan ook. Hoe bevalt dat?

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page