top of page
  • Foto van schrijverNienke

Keep it simple...

Het tegenovergestelde van 'ingewikkeld' is 'simpel'. Iets is simpel als je helder ziet. De som 2 + 2 = simpel omdat je meteen de oplossing ziet, het is overzichtelijk en er komt niet veel denkwerk bij kijken. De som heb je ooit geleerd, daarvoor was het een ingewikkelde opdracht.

Vraagstukken in het leven waarbij veel (verschillende) belangen, emoties en gedachten spelen, kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Ervaringen uit het verleden, toekomstbeelden, verwachtingen, verschillende perspectieven, pijn, eigen wil (bewust of onbewust); allemaal hoofdrolspelers in ingewikkelde scenario’s. Letterlijk wordt het vraagstuk hierdoor in-gewikkeld. Het is moeilijk te onderscheiden wat waar vandaan komt, alles loopt door elkaar en raakt elkaar. De oplossing is vaak niet of niet helder zichtbaar.


Ontwikkelen betekent dat je helder gaat zien. De som wordt ontrafeld. Het vraagstuk wordt letterlijk ont-wikkeld; de hoofdrolspelers worden op een rij gezet, ze worden bedankt en terug naar huis gestuurd. De oplossing die eerst troebel en vaag was wordt steeds duidelijker, helder en zichtbaar.


Tot slot kan een vraagstuk worden af-gewikkeld. We lossen de som op. We kiezen voor de oplossing die we vanuit een heldere blik zagen. Dat kan een hele bevrijding zijn. Het betekent ook loslaten. Het loslaten van oude patronen, afstand nemen van de situatie en opnieuw beginnen. Je bent nooit uitgeleerd en je kan jezelf altijd verder ont-wikkelen.


Mijn advies is wel zoveel als mogelijk: keep it simple…Weekopdracht Maak voor jezelf een top 3 van wat je hebt in-gewikkeld. Welke hoofdrolspeler speelt bij alle drie de scenario’s een grote rol? Wat heb je nodig om deze speler te bedanken en om afscheid te nemen?


Workshop ‘keep it simple…’ Wil je aan de slag met het thema ‘inwikkelen, ontwikkelen en afwikkelen’? In maart geef ik een workshop van 2,5 uur waar we in drie geleide meditaties en stilte met dit onderwerp aan de slag gaan. De focus ligt op oefenen en ervaren, we sluiten af met een kop thee en het delen van ervaringen. Laat me weten als je interesse hebt of als meer informatie wilt.


Ontvang jij nog geen mail als er een nieuwe blog is, maar wil je dat wel? Stuur jouw emailadres naar: info@nienkebuwalda-advies.com. Je kan je ook zo weer afmelden.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page