top of page
  • Foto van schrijverNienke

Ja, ik wil...

Elke dag geven velen mensen elkaar het ‘ja’ woord. Ze zeggen ‘ja, ik wil’. Ik wil met jou verder, ik wil met jou alles delen, ik beloof jou eeuwige trouw. Hoe vaak zeggen we ‘ja, ik wil’ tegen onszelf? En beloof je jezelf eeuwige trouw?


Het is best eng om ‘ja, ik wil’ te zeggen. Helemaal tegen jezelf. ‘Ja’ zeggen tegen jezelf betekent namelijk dat je jezelf waardeert. Dat je gelukkig mag zijn en dat je onderdeel mag zijn van deze prachtige wereld. Net zoals de zon, de maan en de sterren. Net zoals de bomen, de bergen en de zeeën. We zijn hier allemaal een onderdeel van en niemand is minder waard dan een ander.


Net zoals we in ieder (goed) huwelijk ook weleens een crisis meemaken en problemen tegenkomen, kan je soms ook even met jezelf in de knoop zitten. Wat heb je in een goed huwelijk nodig? In ieder geval niet zomaar opgeven als het even tegenzit, het hoort erbij. Maar ook humor, er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden, elkaar accepteren zoals de ander is, begrip, vriendschap, openheid en trouw… Is dit ook wat je nodig hebt als je ‘ja’ zegt tegen jezelf?


Als je in de knoop zit met jezelf, kan humor soms helpen. Even lachen om jezelf: ‘Kijk mij hier nou weer ploeteren!’ Als je merkt dat je in plaats van ‘ja’ zegt tegen jezelf, ‘nee’ zegt - door jezelf klein te maken, jezelf te veroordelen of over je eigen grenzen te gaan - herken het dan gewoon. Toon begrip voor jezelf en geef jezelf het advies wat een goede vriend jou zou geven. Met andere woorden, wat je nodig hebt in een goed huwelijk, lijk je ook nodig te hebben als je ‘ja’ zegt tegen jezelf.

Als je ‘ja’ zegt tegen elkaar, moet je blijven investeren in elkaar. Hoewel we graag zouden willen dat alles helemaal vanzelf gaat, is een goed huwelijk ook hard werken. En zo moet je ook in jezelf blijven investeren. Jezelf niet verwaarlozen, jezelf aandacht geven en goed voor jezelf zorgen. Hoe logisch het ook klinkt, we lijken dit wel eens te vergeten. Hoe vaak wijzen we onszelf af? Hoe vaak veroordelen we onszelf? Nemen we een vijandige of zelfs destructieve houding ten opzichte van onszelf aan, in plaats van die vriendschappelijke houding? Hoe vaak zeggen we ‘nee’ tegen onszelf?

‘When you say ‘yes’ to others make sure you are not saying ‘no’ to yourself’ Paulo Coelho

Binnen het huwelijk gaat het niet altijd goed. Elke dag zeggen ook velen mensen ‘nee, ik wil niet’. Ik wil niet meer met jou verder. We gaan scheiden, wij samen werkt niet meer. Soms kan je ook balen van jezelf en jezelf afwijzen. Maar van jezelf scheiden is lastig. Dit ben jij, dit is jouw lijf, dit is jouw leven. Je kan daar beter ‘ja’ tegen zeggen. ‘Ja ik wil goed voor mezelf zorgen. Ja, ik wil mijn vriend zijn. Ja, ik beloof mezelf trouw te blijven.’ Ja, ik wil, yes Ido.


Weekopdracht

Neem tien minuten de tijd. Zet je telefoon op stil en zorg dat niet gestoord wordt. Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Adem diep in en een beetje langer uit. Doe dit een aantal keer met heel je aandacht. Herhaal dan in jezelf de zinnen: ‘Ja, ik wil goed voor mezelf zorgen. Ja, ik wil mijn vriend zijn. Ja, ik beloof mezelf trouw te blijven.’ Of verzin je eigen zinnen die bij jou passen. Doe dit enkele minuten. Adem dan weer diep in en wat langer uit. Ontspan je gezicht door even te glimlachen. It is time to say yes to yourself. Sluit de oefening in je eigen tempo af.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page