top of page
  • Foto van schrijverNienke

I am not alone

We leven met een boel mensen hier op deze wereld. De aarde biedt ons een mooi thuis met haar hoge bergen, uitgestrekte bossen en eindeloze zeeën. De zon geeft ons warmte en licht. De sterren en de maan schitteren in de nacht. We worden omringd door de oneindigheid van het heelal. Wij mensen zijn onderdeel van dit allemaal.


In ons leven ontmoeten we elkaar. We bouwen vriendschappen op, we verbinden ons met anderen en we helpen elkaar. Vrienden, familie en andere lieve mensen om ons heen zorgen ervoor dat we in moeilijke tijden overleven. Het geeft kracht wanneer je weet dat je niet alleen bent maar steun hebt van mensen die je begrijpen en het beste met je voor hebben. Ook al weet je dat je het alleen moet doen, je bent niet alleen. Net zoals de wielrenner die de top van een berg beklimt. Hij moet het alleen klaren maar zijn teamgenoten helpen de klimmer op weg en wanneer alle teamgenoten moeten lossen, wordt de wielrenner gesteund door alle aanmoedigingen langs de kant van de weg. Alleen en toch samen.

We voelen ons niet altijd gesteund en begrepen door anderen. Daardoor kunnen we onszelf alleen voelen. As we ruzie hebben, roepen we vaak: ‘je begrijpt me niet.’ Als je je alleen voelt zeg je vaak: ‘niemand begrijpt mij.’ Visa versa geldt dit ook. Door ‘ik begrijp jou niet’ te zeggen, creëer je afstand. Je creëert ook afstand door te zeggen: ‘ik begrijp die mensen niet.’ We voelen ons dan niet verbonden met de ander. Begrip is dus heel belangrijk om de connectie met elkaar te maken. Als je anderen niet begrijpt of je voelt je niet begrepen, kan je je heel alleen voelen.


In conflictsituaties is er altijd sprake van onbegrip. De partijen hebben, of één partij heeft, geen begrip voor elkaar en de ander. Dit geldt ook als je in conflict bent met jezelf. Je staat dan niet volledig achter jezelf. Behalve dat begrip je verbindt met anderen, verbindt begrip jou ook met jezelf. Oordelen over jezelf tonen geen begrip. Acceptatie en mildheid wel. Als je jezelf voortdurend afkraakt, je jezelf kleiner of groter maakt, dan kan je je ook erg alleen voelen.


Het goede nieuws is, je bent niet alleen. Op de hele wereld is er zeker weten iemand die jou begrijpt. Pijn, verdriet, schaamte, eenzaamheid…we kennen het allemaal. Hoe meer we ons richten op overeenkomsten en begrip voor elkaar, hoe minder afgesneden we onszelf voelen van de ander en hoe minder alleen we ons voelen. Dan komen de clichés naar boven: ‘samen staan we sterk’ of ‘samen kunnen we dit aan’. (Clichés zijn meestal wel waar ;))

We must stand together There’s no getting even Hand in hand forever That’s when we all win Uit het liedje van Nickelback ‘When we stand together’

Momenteel gebeurt er veel in de wereld. Ik ervaar het als een gekke tijd; er heerst veel onrust. Onze wereldjes zijn soms klein en dan verliezen we het brede plaatje uit het oog. We zijn hier met een heleboel mensen op de aarde. Allemaal zijn we hier een onderdeel van, net zoals de bomen en de sterren. Juist nu is het belangrijk om oog te hebben voor elkaar. We kunnen elkaar steunen door ‘diep’ te luisteren naar elkaar; luisteren zonder meteen te oordelen. Laat de ander weten dat hij/zij niet alleen is. Moedig elkaar aan in zware tijden, net zoals we de wielrenner helpen en aanmoedigen om de top te bereiken. Voor veel mensen is het nu een zware tijd. Als je ook aan het ploeteren bent, weet dan dat je niet de enige bent. Ook dat is goed om je te beseffen. We doen dit samen, je bent niet alleen.


Weekopdracht Je weet dat je niet alleen bent, maar soms voelt dat wel zo. Zeg deze week regelmatig hardop of in jezelf: ‘ik ben niet alleen.’ Als je dat zegt, verbeeld je dan in dat alle belangrijke mensen in je leven om je heen staan. Het kunnen mensen zijn die nu een belangrijke rol in je leven spelen of iemand die ooit veel voor je heeft betekent. Het kunnen mensen zijn met wie je veel contact hebt, weinig of misschien iemand die niet meer leeft. Verzamel de mensen om je heen en zeg dan: ‘ik ben niet alleen’. Voel hoe dit is om te doen. Als het je helpt, doe dit dan vaker en bijvoorbeeld ook in moeilijke situaties.
94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page