top of page
  • Foto van schrijverNienke

History

Bijgewerkt op: 6 jul. 2020

Voor me ligt een pad. Het pad van het onbekende. Niemand weet wat de dag van morgen brengt. Mist en wolken maken het zicht troebel. We leren het kennen door te beginnen met één stap, door het pad te belopen en te beleven. Het leven, het mysterie, ontdekken; Elk moment is een plaats waar je nog nooit bent geweest.’ Mark Strand


Achter mij ligt de route die ik heb gelopen. Hoge toppen en diepe dalen. Mooie dingen heb ik opgebouwd, terwijl ik op andere plekken een puinhoop heb achtergelaten. Ben ik er trots op? Schaam ik me ervoor? Het zijn de lessen van mijn leven. Ik heb leren lopen en praten, ik heb gezongen, gedanst, gelachen, vrienden gemaakt, ik ben gevallen en ik ben weer opgestaan. Ik heb geleerd hoe ik mijn hoofd boven water hou als het zwaar is en hoe ik weer omhoog kan klimmen om toppen te bereiken.


We hebben allemaal ons verleden, onze geschiedenis. Alles wat je hebt meegemaakt, maakt jou tot jou. De lessen die je leert uit je verleden neem je mee in hoe je nu leeft en heeft invloed op de keuzes die je maakt voor de toekomst. Wat is geweest, is geweest, we hoeven hier niet in te blijven hangen. Zeker niet in de nare dingen van het leven. Net zoals we onze computer van tijd tot tijd opruimen, is het belangrijk om ook de plaatjes in je hoofd van tijd tot tijd op te ruimen. Zonder dat we het in de gaten hebben, kunnen plaatjes van het verleden veel ruimte in beslag nemen, terwijl ze eigenlijk geen nut meer hebben. Opruimen betekent bestanden weggooien die je niet meer gebruikt of nodig hebt en weer ruimte creëren voor nieuwe, frisse plaatjes.

Als mens hebben we allemaal een verleden. Ook de mensheid, de maatschappij, de wereld heeft een geschiedenis. Het leren kennen van de geschiedenis, is het leren van de lessen uit het verleden. Gisteren bezocht ik het Zuiderzee museum in Enkhuizen. Lopend door de huisjes zoals het vroeger was, besefte ik me weer dat alles steeds verandert. We passen ons voortdurend aan. Ook nu in deze tijden passen we ons aan naar het ‘nieuwe normaal’. Een mens is sterk en kan veel aan, een les uit de geschiedenis. History.


‘The past is already gone, the future is not yet here. There's only one moment for you to live, and that is the present moment’.

‘Each morning we are born again. What we do today is what matters most.’

Boeddha


Weekopdracht Welke plaatjes kan je opruimen uit het verleden? Zet het eens voor jezelf op een rij en maak schoon. Welke lessen heb je geleerd in het verleden? Maak hier een top 5 van. Ga eens verder op onderzoek uit, zijn er lessen te leren als je je verdiept in de geschiedenis van je dorp of stad waar je nu woont?47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page