top of page
  • Foto van schrijverNienke

Het spijt me...


Vergeef me. We hebben allemaal wel ergens spijt van. Iedereen weet wat het is om je schuldig te voelen. Misschien door iets wat je jezelf hebt aangedaan of wat je een ander hebt aangedaan. Bijvoorbeeld je schuldig voelen omdat je deze week niet hebt gesport maar je had dit wel voorgenomen… of omdat je iemand hebt gekwetst door woorden die er niet helemaal goed uitkwamen. Vaak, als je het schuldgevoel gaat onderzoeken, kunnen we concluderen dat schuldgevoel en spijt behoorlijk belastend zijn en op onze schouders drukken, maar is dat wel helemaal terecht?


Onder andere Jack Kornfield en veel wijze mensen geven het belang aan van ‘forgiveness’. Vergeven kan de last op je schouders verlichten, last waar sommigen van ons jarenlang mee rondlopen (bewust en onbewust). Wat geweest is, is geweest. Vergeef jezelf dat je anderen bewust of onbewust pijn hebt aangedaan en in gedachten kan je hen om begrip vragen. Vergeef jezelf dat je soms vergeet naar jezelf te luisteren, jezelf voorbijloopt of jezelf op de één of andere manier schade aanricht. Suze Orman zegt: ‘we hebben pas de vrijheid om vooruit te komen als we onszelf van de ketenen van spijt hebben bevrijd.’


Behalve dat jij anderen en jezelf weleens bewust of onbewust kwetst, kwetsen anderen jou ook wel eens. In een boek van Zalman Schachter-Shalomi en Ronald Miller wordt een mooie metafoor gebruikt als je hierover wrokkig blijft. Hiermee geven ze aan hoe belangrijk het is dat je anderen ook vergeeft of in ieder geval niet in wrok leeft. ‘Als ik weiger iemand te vergeven die me onrecht heeft aangedaan, dan zet ik mijn eigen innerlijke strafrechtsysteem in werking om die persoon te straffen. Als rechter veroordeel ik die persoon tot een lange straf zonder kans op voortijdige vrijlating en ik sluit hem op in een donkere gevangenis. Maar als cipier moet ik net zoveel tijd in die gevangenis doorbrengen als diegene die ik bewaak. Zo bezien is wrok koesteren een kostbare zaak.’


Laat schuldgevoelens achter je zoals een slang zijn oude vel laat liggen. Het belangrijkste is jouw goede intentie en in ons leven maken we nu eenmaal fouten. Zo ook anderen die ons pijn hebben gedaan, vanuit wanhoop, onwetendheid of uit frustratie. Het spijt me, vergeef me.


Weekopdracht Welke schuldgevoelens zou jij achter je willen laten? Schrijf ze met een stift op een stuk papier, scheur het papier met heel je aandacht in kleine stukken en gooi weg.


Tip Jack Kornfield heeft een mooie meditatie over vergeving (Self-Forgiveness Meditation, by Jack Kornfield. Je kan deze opzoeken op You Tube).

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page