top of page
  • Foto van schrijverNienke

Het is wat het is

2020, we gaan het jaar bijna afsluiten… Wat je er ook van vond; leuk, spannend, saai, bevlogen, zwaar, bizar, heftig, onbezonnen, verrassend, gewoon, afwisselend, enerverend, rot, top of gek…het is wat het is. Iedereen heeft het jaar op zijn/haar eigen manier beleefd en hoe je het hebt gevonden is voor iedereen uniek. Ik kan nooit voor jou invullen hoe jij de maanden hebt doorleefd en misschien soms hebt overleefd. Als ik zelf terugkijk op 2020 is het een jaar geweest wat ik nooit van tevoren had kunnen invullen. Veel dingen gebeurde waarvan ik nooit had gedacht dat ze zouden gebeuren. Afgelopen maandag gebeurde het nog: de scholen weer dicht? Hierop was ik niet voorbereid.


Als er dingen gebeuren waarvan je niet had verwacht dat ze zouden gebeuren, moet je omschakelen. Net zoals wanneer je op zee vaart en een koers uitzet, maar door een aankomende storm moet je uitwijken en een andere koers bepalen. Door het aanpassen van de koers verandert alles. De duur van je reis, de omgeving, gevaren die dreigen, alles is nieuw, je bent alert en gefocust om er doorheen te komen. Terwijl je deze omweg, deze nieuwe koers, inzet, ben je wellicht teleurgesteld. Je had het anders gewild en voor je gezien. Je hebt vast wel eens van ‘verwachtingsmanagement’ gehoord. Hoe groter de kloof tussen wat je verwacht en hoe het werkelijk is; hoe groter de teleurstelling is.


Met ons denken kunnen we er van alles van vinden van wat er gebeurt. We kunnen het als negatief bestempelen; als belachelijk, verdrietig of oneerlijk. We kunnen ons gevoel erin meenemen en gefrustreerd, neerslachtig of boos worden. Hoe we het ook bestempelen…het is wat het is. De realiteit is de realiteit; we leven met corona en corona stelt ons voor veel uitdagingen. Hoe dichter we blijven bij ‘wat het is’, hoe minder teleurstellingen. We ontdekken nieuwe wegen, we leren en we voelen dat we sterk zijn en ook dit kunnen overleven.

Wat je ook van het jaar vond. Misschien zoals je het had verwacht en misschien ook helemaal niet. Misschien ben je tevreden over hoe het jaar is geweest en misschien had je het toch anders gewild. Hoe het ook is gegaan, wat je er ook van vindt, of je er blij mee bent of niet, het is zoals het is gegaan. Een mooi gedichtje wat hierbij past is die van Erich Fried – Wat het is.


Wat het is

Het is onzin zegt het verstand Het is wat het is zegt de liefde Het is ongeluk zegt de berekening Het is alleen maar verdriet zegt de angst Het is uitzichtloos zegt het inzicht Het is wat het is zegt de liefde Het is belachelijk zegt de trots Het is lichtzinnigheid zegt de voorzichtigheid Het is onmogelijk zegt de ervaring Het is wat het is zegt de liefde


Het is wat het is, ik wens jullie fijne dagen toe en een nieuw jaar staat voor de deur…voor iedereen de beste wensen!

Nienke


Weekopdracht Blijf gezond, zorg goed voor jezelf en elkaar. Maak ondanks de gekkige tijden mooie herinneringen.


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page