top of page
  • Foto van schrijverNienke

Heb geen haast

Snel, snel, snel en druk, druk, druk. We zijn op zoek naar gemak en als we iets willen, willen we het snel. We hebben een gemaks-en haastmaatschappij gecreëerd. We hebben machines gemaakt die ons veel werk uit handen nemen zoals de wasmachine en de vaatwasser. Koken hoeven we ook niet meer elke dag te doen, we kunnen ervoor kiezen om eten thuis te laten bezorgen. Het bespaart ons veel tijd en om die tijd op te vullen hebben we bouwsels gecreëerd die ons kunnen vermaken zoals theaters, bioscopen of pretparken. Als we soms even uit deze ‘kermis’ stappen, worden we ons hier meer bewust van. Ik vraag me dan af, waarom haasten we onszelf zo?

Als je naar de natuur kijkt, heeft elk proces een eigen tijd nodig. Een boom groeit, hij racet niet met een andere boom wie als eerste de top bereikt of wie het grootst wordt. Een boom groeit tot hoever hij groeit. We komen soms in conflict met de tijd die processen nodig hebben en wat we willen. We willen snel, maar soms duren processen langer. We willen mee rennen met de anderen in onze maatschappij, maar soms staat onze wereld even stil, houden we het tempo niet bij of hebben we tijd nodig voor bezinning.


Soms doen we te veel ons best, werken we te hard en doen we te veel. Hoewel we een gemaks-en haastmaatschappij hebben gecreëerd, moeten we niet vergeten om te leren van de natuur. Zoek daarom regelmatig de eenvoud, rust en stilte op. Heb geen haast.


Heb geen haast. Zie hoe een bloem groeit, ze heeft geen haast. Ze vergelijkt zichzelf niet met andere bloemen. Ze verlangt er niet naar van kleur te veranderen of een andere vorm aan te nemen. Ze doet geen moeite om te bloeien. Wanneer de voorwaarden goed zijn, zal ze in volle bloei komen en de bloem vertrouwt dat proces. Zo relax, ontspan en blijf in contact met je innerlijke werkelijkheid. Leonard Jacobson

Weekopdracht Hoe relaxed je ook bent, vaak willen we dat alles sneller en makkelijker gaat. Het zit in ons bloed, in onze ontwikkeling en onze patronen. Af en toe bewust vertragen helpt je hieraan te herinneren. Vertraag deze week je looptempo. Zie het als een experiment en merk op wat er gebeurt. Heb geen haast.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page