Herken je dat? Je ‘to do’ lijstje is afgewerkt en dat voelt goed. Alsof je alles weer onder controle hebt en dit geeft een gevoel van voldoening. Je wilt dit zo lang mogelijk vasthouden totdat je wordt ingehaald door de realiteit. De volgende ‘to do’ punten komen weer tevoorschijn en het lijstje groeit weer. ‘Daar gaan we weer’, en alles begint weer opnieuw. Het huishouden is hier een mooi voorbeeld in. De ene dag heb je het huis netjes op orde; de was is bijgewerkt en alles is schoon en opgeruimd. Na een aantal dagen (of de volgende dag) is de wasmand weer vol, de keuken een chaos en struikel je over speelgoed in de huiskamer. Van alles netjes op orde naar weer een puinhoop.
‘Daar gaan we weer.’ De gedachten van velen toen de strengere maatregelen afgelopen week weer in gingen. Een halve lock-down. Een nieuw woord is ontstaan: corona-moe. Afstand houden en afstand voelen, thuiswerken en de horeca dicht. Het heeft veel invloed op onze levens. Er zijn ook zorgen. Hoe gaat de zorg het ditmaal opvangen? Wat gebeurt er met de economie? Hoe overleven we dit? Wat wordt er nu van ons gevraagd? Zijn we samen sterk genoeg om ons hierdoor heen te slaan?
‘Eindeloos opnieuw beginnen’ heeft twee kanten. Soms word je er moe van als je wéér de was aan het opvouwen bent. Je hebt er geen zin in, je ziet ertegen op, moppert en doet het met tegenzin. Aan de andere kant betekent ‘eindeloos opnieuw beginnen’ dat je elke keer kansen krijgt om de dingen anders en beter aan te pakken. Maak jezelf nieuwsgierig naar andere manieren van aanpakken. Doe een muziekje aan tijdens het vouwen van de was, bel naar iemand die je lang niet gesproken hebt, doe het met volle aandacht of probeer eens een nieuwe manier uit. Soms kom je erachter dat de was opvouwen helemaal niet eens zo vervelend is, maar dat de gedachten die eraan verbonden zijn het onprettig maken.
“Wat is er mis met dit moment, tenzij ik erover nadenk?” Byron Katie
De cyclus van beginnen, afsluiten en weer opnieuw beginnen hoort blijkbaar bij het leven. Elk jaar wordt het weer herfst en vallen de blaadjes van de bomen. De boom denkt niet: ‘Hier heb ik geen zin in, dat heb ik vorig jaar ook al gedaan, moet ik nu wéér mijn bladeren loslaten?’ De boom wordt er niet moe van, maar weet dat het tijd is om deze transitie te ondergaan. Om te groeien, nog sterker en steviger te worden en om in de lente weer volop te stralen. We kunnen hiervan leren. Een Japanse wijsheid is ‘Kachou Fuugetsu’ wat betekent:
Experience the beauties of nature, and in doing so learn about yourself.
Als we accepteren dat ‘eindeloos opnieuw beginnen’ bij het leven hoort, laten we ‘to do’ lijstjes niet ons leven bepalen. We weten dat deze lijstjes altijd weer worden aangevuld en dat je van één in het ander belandt. We accepteren ook dat soms een stap terug nodig is om weer verder te groeien. Tot slot zien we eindeloos opnieuw beginnen niet als iets wat ontmoedigend is maar als een kans. De was doen, betekent de dag weer beginnen met frisse kleding. Neem deze frisheid mee in alles wat je doet. Dat is eindeloos opnieuw beginnen.
Weekopdracht Kies deze week elke dag een routine bezigheid uit en doe alsof je dit voor de eerste keer doet; aandachtig, oplettend en nieuwsgierig. Denk aan huishoudelijke taken, aankleden, eten etc. Bijvoorbeeld, proef je eten eens echt, kijk ernaar en ruik het. Of volg de beweging als je aan het aankleden bent.
Op de agenda! November challenge: de 5 minuten meditatie per dag challenge Doe je mee? Dagelijks deel ik een opdracht van 5 minuten via whatsapp (je blijft anoniem).
Mail naar: info@nienkebuwalda-advies.com
Comments