top of page
Foto van schrijverNienke

Een ode aan onze vader

Door de snelle verspreiding van het virus over de hele wereld, ben ik me nog meer bewust geworden van hoe wij mensen, bewoners van de wereld, met elkaar verbonden zijn. Arm, rijk, zwart, wit, man, vrouw, zonder uitzondering zijn we allemaal met elkaar verbonden. We zijn als het ware allemaal kinderen van moeder aarde.


Spreekwoordelijk hebben we het over ‘moeder aarde’ en wij zijn allemaal haar kinderen, net zoals de stille wateren, de vliegende vogels, de kolossale bomen, de kleurrijke bloemen en de hoogste bergtoppen.

Onze moeder is de Aarde. Onze vader is de Zon. Moeder aarde volgt hem en draait in een baan om hem heen in 365 dagen, in een cyclus van vier seizoenen, samen een jaar van 12 maanden. Het door vader uitgezonden licht verwarmt moeder aarde, maakt de fotosynthese van de planten mogelijk en helpt het leven voor ons mogelijk te maken. De aarde is gevormd door een sterrennevel, afkomstig van de zon. Zijn diameter is 109 keer groter dan de aarde. Zijn licht heeft 8 minuten nodig om de aarde te bereiken, terwijl de afstand tussen de aarde en de zon zelfs 150 miljoen kilometer is.’ *

Moeder aarde heeft onze vader, de zon, nodig om haar kinderen op de wereld te zetten. Moeder aarde zorgt voor ons, ze geeft zuurstof, water en een hemel. Onze vader, de zon, is overal aanwezig, straalt, geeft warmte en licht.


Om op deze wereld te komen, heb je een vader en een moeder nodig. Zowel de moeder als de vader geven een deel van zichzelf aan jou en in jou leven je ouders, je overgrootouders en je over overgrootouders etc. Vaders en moeders spelen verschillende rollen in de levens van hun kinderen; betrokken, zorgzaam, ondersteunend of juist niet. We kennen allerlei tradities en we zien allerlei voorbeelden om ons heen hoe de rollen van vaders en moeders kunnen worden ingevuld. Zoals een zorgzame vaderrol die het keizerspinguïnmannetje vervult. Hij beschermt zijn ei een poolwinter lang onder barre omstandigheden. Als het ei is uitgekomen, houdt hij het jong warm en geeft hij het jong eten in de vrieskou op de Zuidpool.


Hoe de rollen ook zijn verdeeld, het is belangrijk dat kinderen het gevoel hebben dat hun vader en moeder trots op hen zijn, dat vader en moeder aandacht geven en de kinderen liefhebben. Opvoeden is een belangrijke taak. Vergeleken met andere zoogdieren duurt het een eeuwigheid voordat wij als mens op eigen benen kunnen staan. Een vader en een moeder kunnen gebruik maken van elkaars krachten en inzichten en elkaar aanvullen. Zoals de zon en de aarde; de aarde heeft de zon nodig om haar kinderen op de wereld te zetten. Wij hebben onze vader en moeder nodig om te kunnen zijn wie we zijn. Zonder zon is er geen leven op aarde. Samen geven moeder aarde en vader zon ons prachtige cadeaus, kijk maar eens om je heen naar de bloemen, de schitteringen op het water en de prachtige luchten. Hoewel het rare tijden zijn, de zon heeft zich afgelopen weken regelmatig laten zien. Vandaag denken we aan alle vaders, vaders die onder ons zijn, vaders die er niet meer zijn. Vandaag geven we een ode aan onze vader.

Met dank aan de mooie foto's van de luchten die Jessy Crul maakt & deelt


Weekopdracht Wat betekent een vader voor jou? Hoe leeft jouw vader in jou voort? Als je een stap zet, diep ademt, in het moment bent, niet nadenkt en vrede ervaart, nodig je vader in gedachte uit om mee te lopen. Als je je vader mist, denk dan aan de zon die altijd schijnt. * Een deel van de tekst uitgesproken door Thich Nhat Hanh tijdens de winterretraite 2011-2012 en uit het Frans vertaald door Janny Beekman.


Lieve papa

Wat zou je denken

als je nu naast me zou staan

Wat zou jij hiervan vinden?

Verscholen achter een mondkapje

Heen en weer schuddend in de trein

We zouden elkaar aankijken

Jouw grote blauwe kijkers

Ik zie ze voor me

We hoeven niets te zeggen

We zouden in lachen uitbarsten

Zo ben je toch even dichtbij

In de hobbelende trein

Ik kijk naar buiten

De zon straalt

Een glimlach achter mijn mondkapje verschijnt

Lieve papa





74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page