top of page
  • Foto van schrijverNienke

Daar doe ik het voor

Bijgewerkt op: 18 okt. 2020

We leiden allemaal een eigen leven. Sommige mensen geven al hun bezittingen op om in de natuur te kunnen leven. Sommige mensen worden zonder bezittingen geboren. Sommigen kiezen voor een huisje, boompje, beestje terwijl anderen hunkeren naar avonturen. Deels kunnen we ons leven zelf inrichten, maar dingen kunnen ons ook overkomen en zijn geen bewuste keuzes. We moeten dan dealen met wat er op ons pad komt. Wat voor een leven je ook leidt, we hebben allemaal mooie momenten nodig. Momenten waarin je weet: ‘hier doe ik het voor.’


We weten allemaal dat het leven niet alleen maar leuk is. Het is ook hard werken, moedig zijn en doorzetten. De mooie momenten laten ons zien dat ondanks alles, dit nog steeds een mooie wereld is. Zoals een zin uit de tekst die is gevonden in de oude kerk van Baltimore (1692) dit zo treffend zegt:

’Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen, is dit nog steeds een prachtige wereld.’

Het is nog steeds een prachtige wereld, ondanks de narigheid en zware tijden. Ondanks dat kinderen je soms het bloed onder je nagels kunnen halen, maakt een glimlach, liefde en warmte alles weer goed. Ondanks dat je hebt afgezien tijdens een zware bergtocht, vergeet je het bloed, de zweet en tranen wanneer je geniet van een schoon uitzicht. Daar doe je het voor, voor de kleine momenten waarin je tevredenheid ervaart.

In ieders leven zijn deze tevreden momenten aanwezig. Ze kunnen soms heel klein, simpel of kort zijn. Zoals, toen ik van de week tussen de regenbuien door een wandeling maakte en ik nog net een paar zonnestralen tussen de wolken zag schijnen waar ik oprecht van kon genieten. De natuur geeft ons vaak van die mooie momenten, je moet ze wel opmerken, soms opzoeken en zien. Je kan ook met elkaar mooie momenten beleven of iets als fijn ervaren als je iets leuks doet. We leiden allemaal een uniek leven en tegelijkertijd delen we de behoefte naar de mooie momenten. Weten waarom je aan het ploeteren bent om de bergtop te bereiken is weten dat je beloond wordt met het adembenemende uitzicht. Mooie momenten zien en je hiervoor openstellen, verrijkt je leven.

Een beetje afzien is soms ook niet erg. Het leert je te waarderen wat je hebt. Als de zon zich laat zien tussen de regenbuien door, kunnen we daar extra van genieten.

‘Alleen de enorme inspanningen die het leven van ons vergt, leren ons de goede dingen ervan waarderen.’ Johann Wolfgang von Goethe

Nu we in deze coronatijden leven, wordt er van ons verwacht om vol te houden. Alsof we met z’n allen die steile berg aan het beklimmen zijn. Het uitzicht is nu nog mistig en troebel. Door rustig door te gaan, kunnen we erop vertrouwen dat ooit het einde in zicht komt. Tot die tijd maken we er het beste van; we zien de mooie momenten die er ondanks alles altijd zijn. Daar doe ik het voor.


Weekopdracht Sta open voor de mooie momenten. Zorg ervoor dat je elk dagdeel tenminste 1 mooi moment ervaart. Wat zijn de mooie momenten? Schrijf ze aan het eind van de dag op, of loop ze na als je ’s avonds in bed ligt.

Op de agenda! November challenge: de 5 minuten meditatie per dag challenge Doe je mee? Dagelijks deel ik een opdracht van 5 minuten via whatsapp (je blijft anoniem). Geef je op via info@nienkebuwalda-advies.com.
79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page