top of page
  • Foto van schrijverNienke

Bestemming bereikt

De schoolvakantie is weer voorbij. We maken straks de overgang naar de herfst en de winter. Stap voor stap nemen we afscheid van de zomer, die ons veel warmte heeft gegeven. Dat afscheid...ik krijg er soms een weemoedig gevoel van. Ik voelde het ook tijdens de terugreis van onze vakantie. Dat was het dan. Het simpele leven, buiten zijn, een laag tempo. De overgang maken naar weer thuis zijn, het normale leven, dingen moeten. Ook al had mijn lijf best zin om weer in mijn eigen bed te slapen en vond ik het fijn om lieve mensen om me heen weer te zien, bij het afscheid nemen van de vakantie bruist er ook een weemoedig gevoel door mijn lijf. Een beetje verdrietig, droevig en treurig.

De navigatie zet koers aan naar huis. Zo ook mijn mindset, die de vakantie weer loslaat en zich instelt op ‘thuis’. Onderweg denk ik aan de mooie momenten; het bezorgt me een glimlach. Ik adem bewust in en uit. Waar ik ook naartoe ga, hier nu zijn, in mijn lijf, is mijn thuis. De adem helpt me om dat weer te voelen, het is mijn anker. Adem in, adem uit. Going in; mijn blik naar binnen richten. Het treurige en het blije stukje; alles bij elkaar is nu op bezoek. Thuis is deze binnenwereld waar gevoelens, stemmingen en gedachten zich afwisselen. Veel dieper van binnen voel ik rust. Als ik zo een aantal keer bewust ademhaal met heel mijn aandacht besef ik me dat dit mijn veilige basis is. Hoewel ik onderweg ben, ben ik thuis.


De buitenwereld verandert ook steeds. Onderweg kijk ik naar buiten en ik zie de bomen; stevig in de aarde. Ik zie de auto’s die me met volle snelheid inhalen. Als ik naast me kijk, zie ik mijn slapende zoon en voel ik een gevoel van trotsheid. Dit is nu het scenario waarin ik speel. Tijdens het spel vraag ik me weleens af: wat ben ik aan het doen? Waar ben ik mee bezig? Het is een moment van reflectie.


De buitenwereld en de binnenwereld zijn altijd in beweging. Het kan alle kanten op gaan. Hoewel de adem ook altijd in beweging is, is de ademhaling altijd dichtbij. Het geeft me vertrouwen in wat er komen gaat. Deze vakantie is voorbij, nieuwe gebeurtenissen staan voor de deur. Waar je ook bent, wat er ook gebeurt, in de binnenwereld of in de buitenwereld; de adem is altijd dichtbij. De adem navigeert je naar nu. Naar huis. Bestemming bereikt.


Waar je ook gaat, daar ben je - Jon Kabat-Zinn

Weekopdracht Als je deze week onderweg bent; in de auto, openbaar vervoer, op de fiets of wandelt, wees je dan extra bewust van de binnenwereld, de buitenwereld en de ademhaling.38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page