top of page
  • Foto van schrijverNienke

Amigo y enemigo

Mijn zoontje speelt het allerliefste elke dag met zijn vriendjes. Samen ‘gamen’, buiten spelen of met de lego bouwen. Van de week zat ik in de auto te kletsen met mijn zoontje en zijn vriendje. Ze hadden het over een ander jongetje: ‘Hij is echt stom.’ Ik probeerde uit te leggen dat ‘zijn gedrag stom is, maar als je zo stom doet, ben je misschien ook niet helemaal blij. Dat is ook sneu voor een ander’. Het gedrag moeten we niet goedkeuren, maar we kunnen er wel een vorm van begrip voor hebben of gedrag verklaren. Niet iedereen krijgt gelijke kansen thuis, waar het veilig en liefdevol is. Niet iedereen is weerbaar en kan goed omgaan met intense gevoelens, veranderingen of prikkels.


Vriend en vijand; we kennen ze allebei. In ons leven bouwen we vriendschappen op. Vrienden hebben we, de meesten van ons, nodig in het leven. Mensen die ons kennen, ons steunen en met wie we leuke dingen kunnen doen. Bij ons thuis hangt een gedichtje van Toon Hermans (zie onderaan de blog) over vriendschap. Het gedichtje zegt dat een echte vriend oprecht is, met je lacht en met je grient; dat is een vriend.


Behalve een vriend, hebben we ook allemaal een ‘vijand’. Het woord vijand klinkt meteen groot, maar we hebben allemaal wel iemand waar we ons niet prettig bij voelen, iemand van wie we het gedrag niet goedkeuren of iemand met wie we ruzie hebben. Hoe ga jij daar mee om?

De deur staat open voor onze vriend. De deur gaat dicht voor onze vijand. Wat als je deze deur voor eventjes op een kier zet en ook de vijand eens aankijkt met een vriendelijke blik, zonder veroordeling? Dan zie je dat ook jouw vijand een mens is met verlangens en pijn. Als je goed kijkt, zie je een mens met een verleden. When Christ says, ‘Forgive your enemies,’ it is not for the sake of the enemy, but for one’s own sake that he says so, and because love is more beautiful than hate. (Oscar Wilde) Mijn ouders leerden mij om vertrouwen te hebben in anderen en tegelijk ook alert te zijn. In deze wereld zijn ook gewelddadige, agressieve en destructieve mensen. Het is belangrijk om hier afstand van te nemen; geen harde taal, geen fysieke manieren om met conflicten om te gaan en geen geweld.


Iedereen die op je pad komt, kan je zien als een leraar en een leerling tegelijk. Misschien bescherm je jezelf niet door je hart te sluiten, maar door je hart te openen. Bescherm jezelf door liefdevol te praten en te handelen en blijf altijd alert. Vriend en vijand; amigo y enemigo, ze zijn onze leerlingen en onze leraren in het leven.


Je hebt iemand nodig stil en oprecht die als het erop aan komt

voor je bidt of voor je vecht pas als je iemand hebt

die met je lacht en met je grient dan pas kan je zeggen:

'k heb een vriend.


Toon Hermans


Weekopdracht Neem een vriend in gedachte en kijk eens goed naar deze persoon. Wat heeft jouw vriend nu nodig? Wens het hem/haar in gedachte toe. Neem dan eens iemand in gedachte waarmee je niet zo’n goede klik hebt. Zet de deur op een klein kiertje en kijk naar deze persoon. Wat zou hij/zij nodig hebben op dit moment? Wens het diegene in gedachte toe en laat het dan los.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page