top of page
  • Foto van schrijverNienke

Alles op zijn tijd

De tijd vliegt voorbij. We sluiten weer een week af en starten straks een nieuwe week. Soms vraag ik me af: waar blijft de tijd? Kinderen worden groot, vakanties vliegen voorbij, gebouwen worden in razend tempo neergezet. Als ik in die tijdstroom word meegenomen, moet ik voorzichtig zijn om niet te worden opgeslokt. Zoals de stroming van de zee die je meters kan verplaatsen.


Tijd… Als we terugkijken op de mensheid, zijn er tijdvakken gemaakt. We hebben ze verdeeld in de prehistorie, de oudheid, de vroege middeleeuwen, hoge en late middeleeuwen, de tijd van de ontdekkers en hervormers, de gouden eeuw, de tijd van pruiken en revoluties, industrialisatie, tijd van wereldoorlogen en de tijd van de televisie en computers. We leven nu in de moderne tijd waar technologie centraal staat. Achter ons ligt een enorme stapel aan ervaringen en gebeurtenissen; van de tijd van de jagers en boeren naar de tijd van de telefoons en internet.


‘We maken geschiedenis,’ hoor ik mensen zeggen sinds corona in ons leven is gekomen. Wie weet hoe we ooit terugkijken op de tijd waarin we nu leven. Tijdvakken delen we in, zo ook een jaar, een maand, een week, een dag, een uur, een minuut. Zo proberen we er enigszins grip op te krijgen en in te vullen. Het liefst hebben we er controle op, maar zoals jij ook waarschijnlijk hebt ervaren, tijd is ongrijpbaar.

Binnen ‘de tijd’ komen we uitdagingen tegen. Ook dat heb jij waarschijnlijk zelf ervaren. Zoals Eckhart Tolle zegt:

‘Life will not leave you alone’

Deze uitdagingen, dilemma’s of moeilijkheden zien we overal terug. In elk tijdvak, in elk jaar, in elk mensenleven. Het hoort bij het leven.


Als je voor uitdagingen komt te staan, kan je hier boos op worden, denken dat het niet hoort of niet goed is. Je kan het ook herkennen als een onderdeel van het leven; ‘shit happens’. Je kan ervoor kiezen de uitdagingen aan te gaan, zonder dat je zielig bent of dat je anderen de schuld geeft. Je neemt zelf de verantwoordelijkheid om met de ‘shit’ om te gaan.


Voor alles is een tijd. Voor dromen en nachtmerries. Voor teleurstellingen en wonderen. Voor de mooie luchten en de donkere wolken. Alles is in beweging. Donkere wolken waaien vanzelf voorbij en de lucht klaart weer op. Alles op zijn tijd.


Weekopdracht

Kijk eens terug op jouw leven. Kan je hier ook tijdvakken van maken? Wat waren hoogtepunten? Wat waren dieptepunten? Wat heb je hiervan geleerd?


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page