Is het je wel eens opgevallen dat je altijd ademt? Natuurlijk is dit een gekke vraag. Als je niet zou ademen, zou je niet leven. Je adem is één van de belangrijkste dingen in het leven. Het is er altijd, elke dag, elke seconde, wanneer je wakker bent en wanneer je slaapt. We weten wel dat we altijd ademen, maar ben je je daarvan bewust? Hoe vaak voel je echt de adem? Misschien als je heel gespannen of gestrest bent, dan gaat de adem sneller en is de adem ‘hoger’ (borstgebied). Als je heel ontspannen bent, gaat de ademen rustig je lichaam in en uit en adem je dieper en ‘lager’ (vanuit je buik). De adem vertelt dus iets over je stemming.

Bij iedere inademing komt zuurstof naar binnen en bij de uitademing verlaten afvalstoffen je lichaam. De adem komt via de neus/mond naar binnen, door de luchtpijp, naar de longen waar zuurstof in de bloedsomloop terecht komt naar de lichaamscellen. Bij het afleveren van zuurstof worden meteen afvalstoffen meegenomen die je weer uitademt. Dit proces verloopt (gelukkig) heel automatisch.
De ademhaling is een perfect instrument om in te tunen in dit moment, het is er namelijk altijd. Het haalt je even uit je hoofd en brengt je in je lichaam. Thich Nhat Hahn geeft hiervoor simpele handvatten en het helpt voor veel mensen om even aandacht naar adem te brengen op de volgende manier (zeg en doe het):
‘Ik adem in en ik glimlach. Ik adem uit en ik ontspan.’
Hierop zijn verschillende variaties die je kan gebruiken, het is vooral belangrijk dat het bij je past. Zulke kleine oefeningen kunnen een groot verschil maken.
Weekopdracht Net zoals we een gitaar stemmen voordat we erop gaan spelen, kan je de adem ook zien als een instrument waarmee je je afstemt. Stem je deze week met regelmaat af op de adem. Voel de adem. Nu het herfst is en de bladeren komen naar beneden, ruik je ook heerlijke geuren tijdens het inademen. Wandel eens door het bos en loop op de adem, ruik de geuren en glimlach. Aandacht voor de adem.
Comments